Stræte arbeider i forebyggende avdeling, og forleden var hun og kollega Geir Atle Aune ute og frontet den landsdekkende kampanjen.

– Den har pleid å gå på andre tider av året, men da har det vært så mye annet som konkurrerer om folks oppmerksomhet, sier Stræte. Stræte Aune og Gunnar Kimo fra Eltilsynet var på aksjonsdagen på stand for å promotere komfyrvakt.

En livredder

Komfyrvakta er en innretning som er koplet til strømforyningen til komfyren. Den har en sensor som fanger opp en eventuell overoppheting. Hvis sensoren oppdager dette, sender den et signal til en bryter som kutter strømforbindelsen til komfyren. I dag er det påbudt med fastmonterte komfyrvakter i hytter og bolighus. På standen ble det vist fram en type som kan monteres av alle. Disse er å få kjøpt fra rundt 2500 kroner og oppover.

– Fastmontert komfyrvakt må monteres av en godkjent elektriker, opplyser Kimo.

Det brenner

Statistikken for foregående år taler sitt tydelige språk. I Trøndelag alene var det 159 komfyrbranner, og det var 25 flere enn i 2016. Komfyren er den klart største kilden til brann i norske heimer, og det er overveiende tørrkoking som er problemet. Det er sjeldent det skyldes tekniske feil.

– Gjenglemt komfyr er noe som kan skje alle, og det kan skje folk i alle aldre. Derfor går vi ut og advarer folk mot faren, og anbefaler alle å skaffe seg komfyrvakt, sier Stræte.