Skogbrukssjefen for Ørland og Bjugn sier det er en god del elg som har gått i veg av uforklarlige grunner, og elgbestanden i området skal ha vært i tilbakegang.

– En kan gå i flere dager i marka der uten å se elg, sier Bakøy.

Undersøkelser

I fjor sommer ble det sendt inn et elgkadaver til undersøkelse for å finne ut hva som kan være årsaken til at så mange elger dør i dette området.

– Vi fryktet at det kunne være forekomst av snyltere, sier Bakøy.

Det er et kjent fenomen i visse deler av verden at tette bestander kan medføre spredning av parasitter. Den norske eventyreren Helge Ingstad beskrev det i en av sine bøker fra villmarka i Nord-Amerika. Han fant parasitter i hjernen på elg som han også fant i avføringa til elgen.

Andre årsaker

Bortsett fra at den undersøkte elgskrotten var avmagret og hadde parasitter, ble det ikke gjort funn som gjør at en kunne konkludere med noen sikker årsak til elgenes ubetimelige død.

– Vi har søkt om midler slik at vi kan undersøke det nærmere. Får vi midler, kan vi sende inn prøver av hjortevilt som er felt under jakta til høsten, sier Bakøy.

Han sier det har vært en bekymringsfull nedgang i antallet hjortevilt i hele Fosen.

Lyngdøden

Noe av det kan skyldes at store områder bevokst med lyng ble frostbrent vinteren 2013 til 2014. Det gjaldt både røsslyng, som er typisk for kystlyngheia og andre lyngtyper.

For Oldenmarka har en observert en økning i hjortebestanden, og det skal være mye beitende sau i området. En veit ikke om disse faktorene kan ha hatt betydning for det uvanlig høge antallet sjøldøde elger.

– Dette hadde det vært greit å finne ut av, sier skogbrukssjefen.