Onsdag kveld og torsdag er det meldt sør og sørøstlig liten storm i Trøndelag. Normalt fører dette til kansellerte hurtigbåtavganger.

- Vi har ikke tatt noen vurdering på det ennå, sier administrerende direktør Grete Fuglem Tennås til Fosna-Folket onsdag formiddag.

Hun påpeker at været nok vil bli et tema utover dagen og at rederiet forbereder seg når det er meldt uvær. Tennås bekrefter at sambandet Trondheim – Vanvikan ligger utsatt til for vind fra sør og sørøst.

Avbruddskriterier

Hvorvidt hurtigbåten kan gå eller ikke, er det den enkelte fartøysjef som avgjør.

- Kapteinen tar beslutningen, men vi har også noen hjelpeverktøy. Vi har innført noen avbruddskriterier, og hver kai har sine egne kriterier. Dersom vinden og vindretningen er over grensen vi har satt i avbruddskriteriet, skal avgangen kanselleres. Dette er ment som en maksimumsgrense, og kapteinene har lov til å kansellere også dersom vindstyrken er lavere enn grensen, forklarer Fuglem Tennås.

Avbruddskriteriene er satt blant annet for å unngå skader på fartøy, infrastruktur eller passasjerer og mannskap.

Varsling

Selv om det er meldt dårlig vær, er det sjelden at rederiet sender ut kanselleringsmeldinger lang tid i forveien.

- Men noen ganger sender vi ut melding kvelden før for at folk skal kunne planlegge et annet alternativ morgenen etter. Dette er i tilfeller hvor det er meldt ekstremt dårlig vær. Hvor tidlig vi skal sende ut melding, er en balansegang. Noen vil ha tidlig varsel, mens andre synes det er feil at vi varsler for tidlig, forteller Tennås.

Når kapteinen har bestemt seg for å kansellere en avgang, gis det beskjed til en beredskapstelefon.

- Deretter legges trafikkmeldingen ut med en gang. Vi varsler så raskt som mulig, påpeker Tennås.

Les mer: Melder storm i Trøndelag.