- Vi håper at folk gjennom politireformen vil merke at patruljene på veiene kan bistå folk over alt i lokalmiljøet. Vi ønsker å gi publikum enda bedre service. Vi kan oppsøke folk og ta med de skjemaene som trengs for å gjennomføre politiets forvaltningsmessige oppgaver. Målet er å få flest mulig patruljer ut på veiene, og da kan patruljene også dra hjem til folk som eventuelt trenger hjelp. Jeg ser ikke noe problem i at en patrulje kan stikke innom folk som har bedt om det. Mange fokuserer på huset og lensmannskontoret, men vi vil ut til folk, påpeker lensmannen.

Politikabalen

Politireformen er i sluttfasen på Fosen. 1. juni blir gamle Leksvik kommune og Roan kommune formelt innlemmet i Fosen lensmannsdistrikt. Nye Fosen lensmannsdistrikt vil da bestå av Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Indre Fosen kommune. Distriktet vil ha tre kontor: Brekstad, Rissa og Åfjord. Bemanningsplanen for kontorene i Rissa og i Åfjord er nå satt. I Åfjord blir det to tjenestemenn til forebyggende arbeid og patrulje, mens det i Rissa blir fem tjenestemenn med én etterforsker og fire til forebyggende arbeid og patrulje.

Pass ut året?

Torsdag forrige uke var politimester Nils Kristian Moe til stede for å svare på spørsmål i kommunestyret i Indre Fosen. Flere politikere reagerte da på at politiets sivile tjenester på Fosen blir samlet på Brekstad i fremtiden. Lensmann Halvorsen i Fosen lensmannsdistrikt opplyser at det er for tidlig å si når endringene trer i kraft.

- I Åfjord har det ikke vært mulig å ordne pass de siste to årene, men i Rissa har vi fortsatt en passkiosk. Jeg regner med at den vil være der i hvert fall ut året, sier han.

Også andre forvaltningsmessige oppgaver som våpensøknader, godkjenning av førerkort og annet blir flyttet til Brekstad. Lensmannen mener at endringene ikke nødvendigvis medfører at alle må dra til Brekstad for å få gjort sine gjøremål. Han påpeker at en patrulje, dersom den er i området, kan stikke innom folk. I tillegg mener Halvorsen at digitale løsninger vil komme.

- Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden, og mer vil komme, sier han.

Halvorsen ser for seg at det i fremtiden vil være mulig å sende inn for eksempel våpensøknader på nett.

Flere patruljer?

Politimester Moe forklarer sentraliseringen av passkioskene med strengere krav til lokaler samt til de som skal lage passene. Lensmann Halvorsen påpeker at det i hele Trøndelag vil være mulig å ordne pass på åtte forskjellige steder i fremtiden.

- Det er andre steder som har større utfordringer med lange avstander enn på Fosen, mener han.

Halvorsen synes også det blir merkelig å fokusere på pass når politiets nye organisering diskuteres.

- Det blir en voldsomt feil vinkling. Pass er noe man må ordne hvert tiende år. Jeg synes publikum må tenke på hva de trenger politiet til. Hvor fort kan vi komme til dem? Det forvaltningsmessige sporet har egentlig ikke så stor verdi sammenlignet med det å få raskt hjelp. For oss er det viktig å dimensjonere slik at vi kan gi mest mulig trygghet, lov og orden. Vi organiserer oss slik at vi så kjapt og effektivt som mulig kan yte bistand med den riktige kompetansen. Det må være det viktigste.

- Blir det flere politipatruljer på veiene på Fosen etter politireformen?

- Det skal og må bli det. I 2018 har vi et mål om flere patruljer, mer oppsøkende tjeneste og målstyrte og kunnskapsstyrte patruljer, forklarer lensmannen.