- De sivile tjenestene forsvinner fra Rissa. Det blir et helsikes prakk for dem i Vanvikan, Rissa og Leksvik å kjøre helt til Brekstad for å ordne pass, dødsattester og alt. Hvorfor alt skal samles der, skjønner ikke vi. Brekstad er ytterst på halvøya, og der skal de ha to passkiosker? Den ene burde vært i Rissa, mener Vangen.

Lensmann Rune Halvorsen i Fosen lensmannsdistrikt sier det ikke er endelig avklart når alle de sivile tjenestene blir samlet på Brekstad.

- Ført bak lyset

Politimester Nils Kristian Moe ved Trøndelag politidistrikt var torsdag til stede på kommunestyremøtet i Indre Fosen blant annet for å svare på spørsmål fra de folkevalgte.

- Veldig mange lokalpolitikere var oppe og holdt innlegg. Folk er i harnisk og føler seg ført bak lyset. Det var en skinnmanøver av politiet å beholde kontorene i Rissa og Åfjord, mener Høyre-politiker Vangen.

Reddet

Rissa og Åfjord lensmannskontor ble allerede 1. januar 2014 slått sammen med Ørland og Bjugn til nye Fosen lensmannsdistrikt. I forbindelse med den nye politireformen i 2016 gikk det første forslaget ut på å legge ned kontorene i Åfjord og Rissa. Så ble Rissa først tatt inn i varmen igjen, før det i desember 2016 ble kjent at også kontoret i Åfjord opprettholdes. Leksvik og Roan er også en del av nye Fosen lensmannsdistrikt.

- Det er aldeles fantastisk. Jeg er utrolig glad. Alt fra lokale politikere, Fosen regionråd og kloke hoder i politiet har stått på for dette. Denne saken viser hva vi kan få til på Fosen om vi står i lag, sa Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) den gang.

Nå mener flere lokalpolitikere i Indre Fosen at det fremtidige lensmannskontoret i Rissa tømmes for innhold.

- Strengere krav

Politimester Nils Kristian Moe bekrefter at politiets sivile tjenester på Fosen nå samles på Brekstad.

- Det viktigste for meg er at de passende vi utsteder, tilfredsstiller de kravene som stilles. Det kommer nye krav til pass i år. Det går blant annet på sikkerheten rundt hvordan vi forvalter informasjon. Vi må bygge om mange steder fordi det kreves mer sikkerhet i lokalene. I tillegg stilles det andre faglige krav til de som utsteder pass. Jeg må forholde meg til dette og foreslå en ordning som tilfredsstiller de strenge kravene. Det viktigste for folk er å få et pass som er svært godt anerkjent i resten av verden. Vi er nødt til å redusere antall steder for passutstedelse i Trøndelag, men dette handler ikke om sentralisering. Det handler om strengere krav som vi må håndtere, forklarer han.

Moe sier at ønske om et større fagmiljø har spilt en rolle i avgjørelsen om at alle sivile tjenester blir flyttet til Brekstad.

- En del av politireformen går ut på å bruke mindre ressurser på å holde kontorer åpne. Den ressursen skal vi heller bruke på andre ting, forklarer han.

Slik blir bemanningen

Politimesteren sier at det er feil at det bare vil være én politikontakt til stede på kontorene i Rissa og Åfjord i fremtiden.

- Det vil fremdeles være en polititjeneste som er stedplassert i Rissa. Tjenestepersonene vil utnyttes og brukes i polititjenesten på hele Fosen, akkurat som i dag, men det vil være polititjenestemenn plassert i Rissa fremover, svarer Moe til Fosna-Folket.

Lensmann Rune Halvorsen ved Fosen lensmannsdistrikt opplyser at bemanningsplanen for Åfjord og Rissa er satt. I Rissa vil det i fremtiden være totalt fem tjenestemenn. Én etterforsker og fire til forebyggende og patrulje.

I Åfjord vil det være to tjenestemenn. Begge skal brukes til forebyggende og patrulje.

Avviser skinnmanøver

Politimester Moe mener det viktigste er at Fosen lensmannsdistrikt får utnyttet ressursene på en best mulig måte. Han påpeker at man må se distriktet i sammenheng.

- Jeg må si jeg vurderer polititilbudet som ganske bra på Fosen. Jeg tror ikke det kan være tvil om det. Det er et godt lokalt forankret politi med gode ressurser og kompetanse til å løse oppdragene de blir satt til, påpeker Moe.

- Lokalpolitiker Bjørn Vangen i Rissa mener det var en skinnmanøver å beholde kontorene i Rissa og Åfjord.

- Det er det ikke.

- Vil du utdype?

- Politireformen er tvingende nødvendig for politiet. Vi er nødt til å spesialisere oss for å klare de arbeidsoppgavene vi ikke klarer i dag. Dette er ingen skinnmanøver, men realiteter, understreker Moe.

Han påpeker at kontorene i Åfjord og Rissa blir opprettholdt, og at det først og fremst er på den sivile siden at det skjer endringer.