Selnes sto på lista til Arbeiderpartiet i siste valgkamp, og like før jul ble han innkalt til budsjettmøte som partiets tredje vara. En av sakene som ble diskutert i møtet var planene om nytt basseng i Åfjord sentrum.

Plasseringa av bassenget har i mange år vært et stridstema. Noen ville ha det i tilknytning til Åfjordhallen og skolen. De som til slutt vant gjennom med sitt syn, var tilhengerne av å legge det på vegvesentomta mellom Åfjordskroa og rådhuset.

– Jeg har hele tida ment at dette er et idrettsanlegg, og det hører heime ved idrettsanleggene. Der ligger skolene, og det er de som blir de største brukerne, sier Selnes.

Økonomien

Selnes sier han lenge har vært kritisk til å gjøre bygginga av svømmehall til noe annet enn bygging av et idrettsanlegg. De fleste som har forfektet dette synet i den offentlige debatten, er representanter fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre. Disse partiene gikk ut i valgkampen med at de ville gå inn for idrettsalternativet. En viktig grunn til at Selnes har støttet det synet er hensynet til økonomien.

– Mitt inntrykk er at de fleste i Åfjord ville ha bassenget ved idrettsanleggene, sier Selnes.

Valgkampen

Sjøl om saken kom opp i valgkampen, førte det ikke til at Arbeiderpartiet mistet oppslutning. Med støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre vant de gjennom da saken ble behandlet i kommunestyret. Venstres Ingrid Gauslaa Hårstad sørget for at vegvesentomta fikk flertall.

Selnes mener de som ble nedstemt bør ta saken opp på nytt.

– De er feige om de ikke ber om omkamp, sier han.

Etter å ha sett skissene til nytt basseng som er lagt fram, og tallene som ligger bak, er Selnes styrket i trua på at dette var feil. Tirsdag hadde han på trykk et innlegg her i avisa der han redegjør for sitt syn.

– Den første reaksjonen på innlegget kom klokka halv ti. Da ringte det en kar. Jeg veit hvem vedkommende er, men jeg kjenner ham ikke godt. Han sa at han støtter meg fullt ut.

Pirbadet

Selnes arbeidet i Stjern Bygg da de bygde Pirbadet i Trondheim. Sjøl om det er viktige forskjeller, synes han det er naturlig å sammenligne prosjektene.

– Pirbadet har for eksempel et helt annet befolkningsgrunnlag enn badeanlegget i Åfjord, sier Selnes.

Pirbadet sto ferdig i 2001 og kostet 272,5 millioner kroner. Ved hjelp av en omregningkalkulator han fant på nett, regnet Selnes summen om til dagens kroneverdi og kom til 370 millioner kroner. Kostnadene ifølge saksframlegget som ble presentert i Åfjord like før jul, anslås til 231 millioner kroner. Dette er 62 prosent av det Pirbadet kostet. Prisen for å lede fjernvarmerør under elva er anslått til to til tre millioner kroner.

– De har ved hjelp av nordsjøteknologi prøvd å bore under elva, og de har ikke lyktes. Dette kommer til å bli dyrt, sier arbeiderpartimannen.

Parkeringshus

Et av problemene ved å ta i bruk vegvesentomta, slik Selnes ser det, er at det blir trangt. I skissene til badeanlegg er det tegnet inn et parkeringshus. Dette kommer til en ekstrakostnad på 12 millioner kroner. Selnes har regnet på hvor mye det vil koste per bil. Han kom til en pris per parkeringsplass på rundt 600 tusen kroner.

– Det er en pris som er så høg at du ville fått problemer med å omsette dem i Oslo, sier han.

Det er tegnet inn mange andre funksjoner i bygget som i dag har tilhold andre steder. Åfjord har i dag ei gjeld per innbygger som er nest minst på Fosen. Bare Osen har mindre. Imidlertid ligger kommunen med ei gjeld på om lag 93 tusen kroner per innbygger. Det er om lag 30 tusen kroner over landsgjennomsnittet.

– Hvis vi låner 231 millioner kroner, vil gjelda per innbygger bli liggende på omtrent 70 tusen kroner mer enn i dag. Legger vi inn kostnader til gangbru og fjernvarme oppå dette, nærmer vi oss farlig ROBEK-lista, sier Selnes.

Snu

Åfjordsborgeren er imidlertid ikke i tvil om at kommunen bør bygge både svømmebasseng og terapibad.

– Det bør legges sammen med en ny idrettshall. Jeg trur folk flest i Åfjord mener det samme.

– Hvorfor stemte folk på Arbeiderpartiet hvis de mener at bassenget skulle ligget ved idrettsanleggene?

– Jeg trur folk mener at ordføreren har gjort en god jobb. Hvis dette realiseres, kan konsekvensen bli at kommunen blir høyrestyrt. Da planene for vindmølleutbygginga ble lansert, var jeg for. Sjøl om jeg vil få en skog av vindmøller midt i glaninga. Jeg var for, fordi jeg mente de kan tilføre kommunen mye positivt. Da drømte jeg ikke om at de ville sløse bort pengene på denne måten. De bør gå bak tallene og se på hvilke konsekvenser det vil gi for framtida. Tida vil vise hvordan det går, og ettertida vil dømme, sier Selnes.

Enig

Gunnar Singsaas i Fremskrittspartiet sier at det ikke er vanskelig å være enig i mye av argumentasjonen til Selnes. Han var i det samme møtet som Selnes og sier han tenkte tanken på å omstøte plasseringsvedtaket.

– Hadde jeg fått sjansen til å stemme over det, ville jeg gjort det. Nå er jeg mest bekymret for at vi snart bør begynne å sette spaden i jorda. Imidlertid er det ikke vanskelig å si seg enig med Arne Petter i dette med gjeldsgraden. Den er høg, sjøl om vi har kontroll. Dessuten er det kommet signaler om at mulighetene til å ta inn eiendomsskatt kan forsvinne. Dette advarte jeg mot allerede da vi behandlet vindmølleutbygginga i kommunestyret første gang. Selnes har helt rett i at nøkternhet er på sin plass, sier fremskrittspartipolitikeren.

Kjørt

Senterpartiets Geir Berdahl sier han også har tenkt tanken på omkamp, men han er ikke så sikker på om det lenger er noe den jevne åfjording ønsker.

– Det kan bety nok en utsettelse. På stående fot vil jeg si at løpet er kjørt, sier Berdahl.

Han er også urolig for at et for stort prosjekt kan utgjøre en fare for kommuneøkonomien.

– Det kan hende at størrelsen på det må knas ned litegrann. Når det gjelder dette, synes jeg det er dårlig at to av arkitektforslagene er tegnet så alt for stort i forhold til det som er bestilt. Det tredje er også større enn det som sto i bestillingen. Det siste må også knas ned en god del før vi kan sette spaden i jorda, sier Berdahl.

Voldsomt

Gruppeleder Håkan Berdahl i Høyre, er enig i at prosjektet blir i overkant dyrt.

– Plasseringa har jeg for så vidt uttalt meg om tidligere. Noen omkamp ser jeg ikke for meg at det kommer til å blir. Jeg trur det skal godt gjøres. Det er ikke bare bassenget det dreier seg om. Huset skal inneholde mer. En kan sjølsagt sette spørsmålstegn ved nødvendigheten av å flytte det. Det kan bli en bra aktivitetsplass, men prisen veit vi ikke ennå. Der er det stor usikkerhet. Vi har en norm for hvordan vi skal bruke framtidige ekstrainntekter, men den normen vil vi antakelig bryte. Men utenfra vil det antakelig se bra ut, sier Berdahl.

Åfjords ordfører og partifelle av Selnes, Vibeke Stjern, har nyss vært i møte med folk i arbeidsgruppa for bassenget. Hun mener det kan bli mange justeringer før de har et resultat, men omkamp om plasseringa har hun ikke noen tru på.

– For meg handler det om at det er flere meninger. Alle får mene hva de vil om bassengplassering, sier ordfører Vibeke Stjern.