Får gi sin stemme i det ungarske parlamentsvalget

Asle Lajos Moholt (22) fra Rissa er kanskje den eneste fosningen som kan stemme ved valget i Ungarn.

Asle Lajos Moholt med sitt ungarske pass og brevet fra statsminister Viktor Orbán. 

Nyheter

Asle Lajos Moholt er både norsk og ungarsk statsborger, og får dermed være med på å bestemme hvem som skal sitte i den ungarske nasjonalforsamlingen. Han er født i Ungarn, men ble adoptert til Norge i 1998.

Skal stemme per brev

Nå har han fått brev fra statsminister Viktor Orbán med informasjon at han kan stemme ved valget den 8. april.

- Det er hyggelig med brev fra statsministeren, men han får ikke min stemme. Jeg er sosialist, og Orbán er en høgreradikal politiker. Jeg skal stemme via posten. Vi som stemmer via post får bare stemme på partilister og ikke på kandidater. Det skal velges 199 mandater, sier Moholt, som både forstår og snakker litt ungarsk.

Har stemt tidligere

Dette er ikke første gang han skal stemme ved et ungarsk valg.

- I 2016 stemte jeg i folkeavstemningen. Da måtte jeg til Oslo for å stemme siden jeg stod i folkeregisteret i Ungarn. Det var i 2015 jeg fant ut at jeg var ungarsk statsborger også. Nå har jeg funnet slekt i Ungarn, og jeg besøker slektningene mine jevnlig, sier Asle Lajos Moholt som arbeider som teknikker i P 5 Fosen.

LES OGSÅ: - Jeg spiser ikke dessert