Det er i forbindelse med revisjon av kommuneplanens arealdel for Ørland, at Ørland kommune og Forsvarsbygg ikke kom til enighet om enkelte av planbestemmelsene for rød støysone. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har derfor vært inne i saken.

LES OGSÅ: Nå er «spillereglene» i rød støysone slått fast -Fosna-Folket

–  En tydelig anerkjennelse fra statsråden

– Denne gangen fikk vi medhold i vårt krav om å ivareta kulturlandskapet i rød støysone, slik at Forsvarsbygg ikke får lov til hverken å flytte eller rive 64 vernede bygninger. Etter besøk i rød støysone 30. oktober 2017 fra blant annet tre departementer, Riksantikvaren, Fylkesmannen og politikere, så er dette en tydelig anerkjennelse fra statsråden til grunneiere i rød støysone om at det er riktig å ta vare på de 64 bygningene som har fått et regionalt vern i rød støysone, sier Hans Kristian Norset.

Støygruppa oppfatter vedtaket som en nasjonal annerkjennelse for at de bygninger man har tatt vare på gjennom flere generasjoner, fortsatt skal bestå.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Foto: NTB scanpix

– Må snarest samles rundt samme bord

– At vi denne gangen ikke fikk gjennomslag for å gjennoppføre en bolig på hvert gårdstun, er en sak vi nok får gjennomslag for ved en senere anledning. Når nå Forsvarsbygg kan risikere å bli eier av hele 64 bygninger, der det så langt ikke er kommet noen som helst signaler om at disse bygningene vil bli vedlikeholdt, tror jeg det er tid for at kommunen, Forsvarsbygg og Støygruppa setter seg sammen for å finne gode løsninger, mener Norset.

– Vi må alle nå bidra til at vi fortsatt kan ta godt vare på alle disse 64 bygningene, og ikke opplever en vedlikeholdsstandard slik som den Forsvarsbygg har meddelt oss så langt. Støygruppa vil i den forbindelse i møte med kommunen på fredag ta opp denne saken, for at partene snarest kan samles rundt samme bord og finne gode løsninger.