Willy Salbuvik og kona Gunn driver med utleie til turister i sommerhalvåret. Resten av året har de begynt å satse på utleie til selskaper.

De henvendte seg til kommunen om det samme i 2016, men fikk da til svar at de måtte vente behandling av en ny kommuneplan. Dette arbeidet er nå påbegynt, og gründerne ser gjerne at det ikke tar for langt tid før ei avklaring kommer på bordet.

– Det er ikke spesielt gunstig når du jobber med næring, konkluderer Salbuvik.

Kartlegging

Rådmann Per O. Johansen sier det nok kan oppfattes slik at byråkratiet kverner seint.

– Arbeidet med den nye kommuneplanen er påbegynt. Det er mye som skjer i kommunen akkurat nå, sier Johansen.

Salbuvik ønsker innsikt i hvilke andre interesser som kan tenkes å ville etablere seg i Herfjorden, hvilket formål og eventuelt omfang av denne virksomheten.

Løvvika gård, med gårdsnummer 103 og bruksnummer 1, vil ha ei småbåthavn for rorbuturistene de leier ut til.

– Vi har flest tyske turister, men det er også mange andre nasjonaliteter og en god del nordmenn, sier Salbuvik.

Da de for halvannet år sia henvendte seg til kommunen, fikk de beskjed om at kommuneplanen snart skal revideres. Dette arbeidet er nå i gang.

Økt behov

I 2016 meldte reiselivsbedriften inn behovet for flere båtplasser. Den havna Stoksund Seapark as bruker i dag ligger i Løvvikbukta.

– Den har ikke har kapasitet til flere utleiebåter eller plass til fritidsbeboere, meddeler Salbuvik. De viser også til at havna i Løvvikbukta er svært vær utsatt for vær og vind. Sundet mellom Stokkøya og Linesøya er det som ligger utenfor denne havna.

– Det er en bølgebryter der, men den gir ikke så god beskyttelse mot været som vi skulle ønske, sier Salbuvik.

Utvider

Planer med utleiebygg krever at bedriften kan tilby har småbåthavn lokalisert til anlegget. De ønsker å anlegge 40 båtplasser. Deres eget behov er på 15 plasser. De andre ønsker de å tilby til hytteeiere i område. Resterende båtplasser vil bli solgt eller leid ut.

I Asvika regner Salbuvik at det ikke blir behov for noen molo. Vika ligger beskyttet mot vind og bølger inn fjorden. De har observert området over flere år. Den største  værbelastninga oppstår når det blåser fra sørøst. Is er observert is lengre inn i fjorden, men ikke så langt ut som i Asvika.