Fosen ute i den store verden

– Hver for oss blir vi alt for små

Ordfører Vibeke Stjern (Ap) sier hun fikk flere gode innspill da hun besøkte messa Grüne Woche i Berlin. – Vi kan bli mer bevisste på hvordan vi legger til rette for lokalmatprodusenter og reiselivsbedrifter, sier arbeiderpartiordføreren.

Vibeke Stjern med potetkassen hun fikk av Bondelaget. – Som kommune må vi legge til rette for dem som produserer lokalmat og driver reiselivsbedrifter, sier Stjern.   Foto: Snorre Berg

Internasjonal Grüne Woche
  • Internasjonal Grüne Woche 2018 (IGW) arrangeres i Berlin mellom 19. – 28. januar. Dette er 83. gang messen arrangeres. IGW er en av verdens største messer for mat, gartneri og landbruk.  
  • På nasjonale stands presenteres matkulturer fra nærmere 60 land. Totalt deltar over 1,600 utstillere med over 100,000 produkter fra hele verden. Det ventes rundt 450 000 besøkende.
  • Norge deltar på messen for 31. gang i 2018 
  • I 2018 vil det være rundt 95 utstillere fra tre regioner i Norge. Fjord Norge, Trøndelag og FjellNorge representerer i år Norge, norsk matkultur og reiseliv i Berlin.  
  • Regionene har utarbeidet egne menyer og vil servere lokale delikatesser og smaksprøver til matinteresserte fra hele verden.   Innovasjon Norge, i samarbeid med den norske ambassaden i Berlin er ansvarlig for den norske deltakelsen under IGW, på oppdrag fra Landbruks -og matdepartementet.  
  • Den norske deltakelsen på Grüne Woche skal bygge Norge som mat- og reiselivsnasjon. Målet er å styrke regionale matkultur gjennom nettverksbygging, innovasjon og produktutvikling 
Nyheter

Fosen var representert på messa som en av Trøndelags sju regioner. De andre regionene er øyrekka, Oppdal og Rennebu, Namdalen, Innherred, Trondheim og Røros. 

Første besøk

Ordføreren har fått invitasjoner til messa flere ganger, men ikke deltatt tidligere.

– Fylkesmannen var litt på, så jeg svarte ja denne gangen. Det var artig å se hvordan våre lokale representanter jobbet for å sette Fosen og Norge på kartet. Den innsatsen folk som Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørnar Mandal fra Indre Fosen la ned for Norge og Fosen synes jeg det står respekt av, sier hun.

På messa var det også folk fra Kuringen Bryggehotell i Åfjord kommune.

– I tillegg til at de står på mens de er der nede, er det gjerne noen som må trø til for at det skal gå rundt heime mens de er på messa. Jeg håper de fikk noe igjen for det sjøl mens de var der, sier Stjern.

Stor messe

Messa er den største i sitt slag i verden. Blant utstillerne finner en representanter for matkultur fra over 60 land. Tyskerne sjøl er tungt til stede som storprodusenter av både øl, vin og mat. Stjern sier hun fikk noen timer på sjølve messa før de møtte Fylkesmannen og andre i den norske delegasjonen. På disse få timene var det ikke tid til å få med seg mer enn en brøkdel av det som messa hadde å by på.

I dette perspektivet er det også lett å se at én lokalmatprodusent, én reiselivsdestinasjon eller én kommune blir liten i den store sammenhengen.

– Vi har mange flotte lokalmatprodusenter rundt om på Fosen, men hver for seg blir de for små. For å markedsføre oss må vi samarbeide som region, sier Stjern.


 

 

 Seks av ti nordmenn skal på ferie i høst

60 prosent av nordmenn planlegger fritidsreiser denne høsten. Mange nordmenn velger ferieopplevelser som inneholder fysisk aktivitet.

 

Borte bra, men hjemland best

Nordmenn som er på tur i eget land, ønsker å være aktive, få med seg kulturelle begivenheter og spise god mat, ifølge ekspertene.