Forbundet har sendt inn en uttalelse til Åfjord kommune vedrørende tillatelsen til å skyte ti skarv som ble gitt nylig.

– Vi mener denne saken er så mangelfullt og faglig dårlig behandlet fra de involverte parter at grunnlaget for å kunne gi fellingstillatelse ikke er oppfylt og ber dermed om oppsettende virkning.

Vi håper at denne klagen bidrar til at man tenker mer konstruktivt rundt praksisen med fellingstillatelser på̊ fugler som opptrer i nærheten av oppdrettsanlegg i kommunen, skriver Naturvernforbundet i sin klage.

Negativt

Organisasjonen ber kommunen merke seg at alle øyene i området og gruntvannsområdene rundt lokalitetene det nå̊ er gitt skadefellingstillatelse på̊ er hekke-, myte- og overvintringsområde for sjøfugl. De påpeker på at nærliggende Måøyan i Roan kommune av denne grunn er fredet som naturreservat.

– Områdene rundt Hosenøyan og Gjæsingen ble sett på som like interessante i vurderingene som den gang lå til grunn da Måøyan ble fredet. Toppskarven har, som tidligere nevnt, hatt bestandsnedgang i mange kolonier de siste årene. Derfor må toppskarven få det vernet den kan få, og gjenværende kolonier må̊ av den grunn få være i fred. Det hekker toppskarv både på Halten og Måøyan, og det er grunn til å tro at mange av toppskarvene ved Hosnaøyan og Gjæsingen hekker på̊ disse to stedene. Nedskyting av toppskarv vil fort få negativ påvirkning på̊ disse koloniene, skriver forbundet blant annet i sin klage.