Kulturspirer er et prosjekt støttet av kulturdepartementet for å øke arrangørkompetansen i kulturhusene. Kulturspirer er, ifølge beskrivelsen fra NKN, «et kompetansehevingsprogram som møter de utfordringer og behov kulturhusene har for å styrke sin arrangørkompetanse og egenproduksjon.»

- Stor glede

Programmet har også som uttalt mål å styrke den lokale kompetansen hos fortrinnsvis unge utøvere/talenter og å styrke samarbeidet mellom kulturhusene, som et ledd i en nasjonal kompetanseheving.

- Vi søkte om støtte til Skrekkspillene i høst og gleden var stor da vi fikk innvilget 200.000. Prosjektgruppa har onsdag hatt første møte og startet planlegginga av festivalen, forteller Gunnhild Tettli.

Skrekkspillene i Fosen er en kulturfestival for barn og unge mellom 10 og 18 år fra hele regionen. Festivalen skal arrangeres 26.-28. oktober og her skal deltakerne tilbys ulike kurs og workshops.

- I tillegg til de 200.000,- som vi fikk fra Kulturspirer, Norske Kulturhusnettverk, til Skrekkspillene på Fosen, fikk også vi midler fra fylkeskommunen, forteller Tettli.

Helt ny forestilling

Fra fylkeskommunen er det kommet inn 50.000,- til et forprosjekt på Husmorskolen, og Rasmus Rohde og Ane Aas er engasjert til å skrive en helt ny forestilling om husmorskolen på Ørlandet.

Denne skal spilles i gården på Hovde Gård i 2019. Planen er at dette skal bli en forestilling med profesjonelle aktører sammen med det lokale kulturlivet og at den skal spilles annethvert år her på Ørland.

- Det er virkelig på tide at Ørland også får en"spel-tradisjon" selv om denne forestillinga tar for seg litt nyere tid, sier Tettli.

Eksempler på kurs:

Storband, stomp, tekstskaping, dans, kunstfag, improvisasjon, teatersminke, stemmebruk, film og nysirkus.

Temaet for festivalen er skrekk og gru og kursene kan knyttes opp til dette, for eksempel Zombiestomp, skrekkfilm, Halloween-sminke og lignende, opplyser Tettli.

Kursene og workshoper skal ende opp i forestillinger både i Ørland Kultursenter og i Bjugn Kulturhus.

Prosjektgruppa jobber nå med å skaffe kursholdere.