I tråd med retningslinjene for avhending av statlige eiendommer, er interessenter som kan tenke seg å overta havna kontaktet. Til slutt ble det den lokale båtforeninga som fikk kjøpe anlegget for 900 000 kroner. Foreninga har ifølge et brev fra foreninga sjøl om lag 50 medlemmer.

Prosessen  ved avhending av ikke næringsaktive fiskerihavner starter med en vurdering av om havna fortsatt skal brukes til fiskeriformål. Denne prosessen begynte i 2016.

I mai 2017 gjorde Åfjord kommune ved rådmann Per Ola Johansen det klart overfor Kystverket at de ikke ser seg råd for å overta havna.

Prosessen

Avhending av ikke næringsaktive fiskerihavner skjer etter føringer fra Stortinget og departementet.

Ikke næringsaktive fiskerihavner betyr her fiskerihavner der Staten har bygget infrastruktur, konstruksjoner, bygninger for å ivareta fiskeriinteresser på et tidligere tidspunkt da fiskerihavnen var næringsaktiv. Det forutsettes at det her er aktive profesjonelle fiskere.

Hovedregelen er at "Instruks for avhending av statlig eiendom m.v.", kalt avhendingsinstruksen, skal følges ved all salg av fast eiendom fra Staten. Det samme gjelder fiskerihavner.

Prioriteringsrekkefølgen ved salg er at først skal statlige institusjoner skal tilbys å overta vederlagsfritt. Deretter vil kommunale eller fylkeskommunale institusjoner få kjøpe til takst. I dette tilfelle har altså verken kommune eller fylket ønsket å kjøpe.

Foreninger med allmennyttige formål får overta til takst. Hvis båtforeninga ikke hadde slått til på tilbudet, hadde private fått overta til markedspris på det åpne markedet.

Allmennytte

I Ratvika har altså kommunale og fylkeskommunale institusjoner takket nei til å overta den statlige eiendommen. Kystverkets eiendom er deretter kunngjort for salg til foreninger. Ratvik Havn og Båtforening har vist interesse for kjøp av Kystverkets eiendom på stedet. Kystverket har akseptert Ratvik Havn og Båtforening som kjøper.

Kystverket er ikke hjemmelshaver til grunnen i området og Kystverkets rettigheter er nedfelt i grunneiererklæringa. Grunneiererklæringa er datert 20. september 1940 og er tinglyst 26. oktober 1940 som dagboknummer 853/1940 til fordel for det som den gang het Statens Havnevesen.