Snåsøy var i begynnelsen av dette århundret senior stabsoffiser på Jåtta i Stavanger. Da kom han under vær med at det var lyst ut ei stilling som sjef for Sjøheimevernet i Midt-Norge. Han ble oppfordret til å søke stillinga, men hadde ingen store forhåpninger. Imidlertid var Snåsøy glad for å komme seg til Trøndelag igjen når det gikk i orden. Etter noen år som sjef for Sjøheimevernet, havnet stjørnværingen på Rustkammeret i Trondheim, med ansvar for å ivareta vår nære militære historie.

Pensjonist

En av Snåsøys siste gjerninger før han går over i de siviles rekker, er å påse at de 75 000 kronene fra heimevernsforeninga bli overlatt til museet på Austrått.

– Dette blir en av de siste gangene jeg går i uniform, sier orlogskapteinen fra Stjørna.

Snåsøy startet sin militære løpebane i Hæren, i feltartilleriet. Tidlig han kom seg over i Kystvernartilleriet og ble dermed befal i Sjøforsvaret. Hysnes var han innom en periode i 79 - 80, i 81 - 83 og senere var han stasjonert på Kråkvåg fort i perioden 90 - 94, mens fortet ble montert.

I 2007 ble Kystartilleriet formelt nedlagt, 108 år etter at det ble opprettet. Nå er det bestemt at Sjøheimevernet skal legges ned i 2020. Drift av fartøy er overtatt av FLO, og dermed har behovet for sjøheimvernsforeningene forsvunnet.

Sjøheimevernet

Da Snåsøy satt som sjef for sjøheimeversområdet som omfattet hele kysten av Midt-Norge, hadde han Fredrik Christian Hagen fra Tarva som nestkommanderende. Sjøheimevernet var gjennom en omfattende omorganisering i 2008. Imidlertid berget sjøheimevernsforeningene i første omgang. Dette var reservemannskaper som på frivillig basis skulle påse at Sjøheimevernets fartøy skulle kunne mobiliseres på kort varsel. Sjøheimevernsforeninga som hadde ansvaret for fartøyet Halten ble opprettet 8. januar for 15 år sia. Hagen var med fra starten.

– Jeg kommer fra en forsvarsfamilie, sier den tidligere heimevernsmannen og fartøysjefen. Faren var avsnittssjef i Sjøheimevernet på Tarva. Hagen-navnet har vært forbundet med både maritime og militære gjøremål.

Både Snåsøy og Hagen var med da Heimevernet markerte sine første 60 år ved et arrangement på Mølnargården i 2006 med den daværende generalinspektøren for Heimevernet til stede.

Gode penger

Med på markeringa fra Fosen Krigshistoriske Samlinger var Vidar Heldahl og Gunnar Lian. Forsvarshistoriker og pensjonert offiser, Jan Egil Fjørtøft var også til stede. Fjørtoft er landets fremste autoritet innen historiske festningsanlegg langs kysten. Fjørtoft påpekte at Jacob Børresens bestefar var en av dem som i sin tid påpekte noen alvorlige svakheter med befestningene rundt Trondheimsleia. Denne mangelen ble først bøtt på ved bygginga av fortet på Kråkvåg. Noen få år etter bygginga av fortet, ble det altså nedlagt sammen med hele forsvarsgreina som det tilhørte.

For Snåsøy er på en måte ringen sluttet med hans opptreden i de gamle ammunisjonsstollene til Austrått Fort, der Fosen Krigshistoriske Samlinger holder til. Her hvor ammunisjonen til kanontårnet på Lundahaugen en gang var lagret, er det et museum drevet av frivillige. Austrått Fort var nedlagt da Snåsøy kom over i Kystartilleriet.

Jan Egil Fjørtoft forteller at det midt på syttitallet ble diskutert om hvor vidt en skulle ruste opp ildledningsanlegget til det ekstyske anlegget. Det ble til at de lot det stå som en «skinnanlegg». Ved flere høve var det imidlertid nære på at kanontårnet på Austrått holdt på å bli fjernet.

Forfalt

I mange år sto det også uten oppvarming og avfukting, før kommunen tok det ansvaret. Nå er imidlertid oppvarming av anlegget betalt av Norske Festningsverk, og guidevirksomheten har sia 9. mai 1991 blitt drevet av Ørland kommune i sommersesongen. Da åpnet daværende ordfører, Oddvar Hoøen, anlegget for publikum.

Kommunen var under overrekkelsen av midlene representert ved Gunn Ørsleie fra Ørland Kultursenter. Hun synes bevilgningen er et flott håndslag til det museale miljøet som driver i samarbeid med kommunen.

– Jeg synes det er riktig at disse midlene blir brukt til å ta vare på historien for etterslekta, sier Snåsøy.

Vidar Heldahl fra Fosen Krigshistorisk Samlinger mottar beviset fra Christian Hagen på at foreninga får 75 000 kroner. Foto: Snorre Berg