Ekstremværet Cora

Fosna-Folket fulgte uværet live fra felten.
Nyheter

Ekstremværet Cora traff Trøndelag og Fosen søndag. Vi var ute i felt for å gi deg siste nytt om været.

Send oss dine værbilder på epost til redaksjonen@fosna-folket.no.

Live:

17.30: Vi hiver inn en siste melding. Rederiet Norled varsler at B-ruta i sambandet Brekstad - Valset fortsatt er innstilt. Det forventes normal drift først på tirsdag. Det betyr kun én ferje i sambandet frem til da.

17.11: Da har det roet seg betraktelig på Fosen, og Fosna-Folket avslutter denne live-feeden. Det var Ytter-Namdalen og kommuner som Leka, Nærøy og Vikna som fikk det verste været. På Sklinna fyr langt ute i havgapet i Leka kommune ble det satt ny vindrekord med 36,2 m/s i middelvind og vindkast på 45 m/s.

Fosen slapp langt billigere unna. På Buholmråsa fyr i Osen lengst nord på Fosen ble det målt full storm som middelvind og vindkast på 37,1 meter i sekundet. Det tilsvarer orkan.

Også på fjellet Kopparen i Bjugn var det orkan i kastene.

16.47: Per nå har ikke politiet fått noen meldinger om ødeleggelser på Fosen.

- Det har vært en grei og overkommelig storm. Slik det har vært på Fosen vil jeg ikke kalle det ekstremt. Uværet gikk vel litt nordom oss. Vi har hatt åpne lensmannskontor både i Åfjord, Rissa og Brekstad i dag. Dersom det ble strømbrudd, skulle det være mulig å nå oss fysisk, forteller lensmann Rune Halvorsen ved Fosen lensmannsdistrikt.

16.01: - Har dere noe håp om å ta opp noen av hurtigbåtrutene i løpet av kvelden (Trondheim - Vanvikan og Trondheim - Brekstad?

- Det vurderes fortløpende. Vi kan ikke angi mer enn det nå. Vi har mange samband totalt sett og det er krevende å håndtere situasjonen for beredskap. Det jobbes med de nærmeste avgangene nå, sier administrerende direktør i FosenNamsos sjø, Grete Fuglem Tennås, til Fosna-Folket.

16.00: Fosna-Folkets journalist Erik Eikebrokk melder at det er ekstremt glatt på fylkesvei 710 fra Brekstad i retning Botngård.

Svært glatt på fylkesvei 710.  Foto: Erik Eikebrokk

 

15.53: FosenNamsos sjø kansellerer hurtigbåtavgangen fra Trondheim mot Brekstad klokken 16.15. Også sambandet Trondheim - Vanvikan er innstilt.

15.48: Værtjenesten ved Ørland flystasjon opplyser at det nå blåser nordvestlig sterk kuling. Vinden har altså minket en god del. Det var i 13.00-tiden søndag at vinden var sterkest på Ørlandet.

15.16: I sambandet Brekstad - Valset er det fremdeles kun én ferje som går.

- Vi skulle egentlig ha hatt to ferjer i drift nå, men vi har nok med en, forteller styrmann Alexander Ødegård på ferja Ytterøyningen.

Han forteller at de vurderer værsituasjonen fortløpende.

- Hvordan er været ute på fjorden?

- Det er varierende, opplyser han.

Ferjas vindmåler har på det meste målt vindens hastighet til 30 meter i sekundet søndag.

15.12: Flakk-Rørvik-sambandet er i full drift. Tre ferjer går nå i rute over Trondheimsfjorden.

14.51: Kjøreforholdene er imidlertid utfordrende flere steder på Fosen. Det er dårlig sikt i snøstormen.

14.50: På Ørlandet er det snøstorm. Det uler godt av vinden, men dette er nok ørlendingene godt vant til. Det er ikke meldt om noen større materielle skader i forbindelse med uværet på Fosen.

14:02: Ekstremværet skal gi seg utover dagen, men snøbygene vil i følge meteorologen fortsette i varierende styrke frem til sen kveld.

– Det vil nok fortsette med stiv kuling i hele ettermiddag. Sent på kvelden vil det gå over til frisk bris. Så - sent i kveld - vil vinden avta, sier statsmetorolog Marit Funnemark, ved Ørland værtjenestekontor.

13:43: Det kan se ut som om ekstremværet er i ferd med å gå mot slutten, og værharde fosninger har i løpet av dagen ikke latt seg imponere spesielt mye av «Cora» sin innsats.

– E itj nå ækstremver utpå Fosen. D her e heilt vanli ver som vi e godt vant me frå før, skriver Arnold Kiran på Facebook.

– Er bare godt gammeldags uvær her, legger Torbjørn Haugen til.

– Bare blåbær, påstår Thorbjørn Chevygnist Hansen.

LES OGSÅ: Slik blir uværet utover dagen

13:34: Det er store variasjoner i nedbøren på Ørlandet.

– Det er skikkelig snøstorm på Ørlandet nå, melder Fosna-Folkets reporter.

Snøstorm på Ørlandet.  Foto: Alexander Killingberg

13:28: Med unntak av to avganger går ferjene mellom Flakk og Rørvik som normalt.

– Nå går det to ferjer, og så lenge været holder seg går det som normalt. C-ferja - Glutra - går ikke akkurat nå, men den skal gå utpå ettermiddagen. Den ligger i Trondheim nå. Det skulle gått tre, sier mannskapet på Korsfjord, til Fosna-Folket.

– Det er lite trafikk, et par biler per tur.

Mannskapet på Korsfjord forteller om uproblematiske overfarter så langt.

– Det er flink skipper her om bord, han har vært her i mange herrens år. Stormen er oppskrytt.

– Vi regner med å gå som vanlig igjen om det ikke blir verre.

13:16: Norled melder om at rute B mellom Brekstad og Valset er innstilt.

– Rute B er innstilt inntil videre grunnet værforholdene.

13:10: Litt over klokken 13 var uhellet ute hos Ove Vinge på Solvang gård på Opphaug.

– Da gikk siloen på Solvang gård, skriver Vinge til Fosna-Folket.

Ekstremværet veltet siloen til Ove Vinge.  Foto: Ove Vinge

13:05: Ifølge værmeldingen fra Yr kan det verste uværet allerede være over. Nedbøren ser ut til å vedvare frem til klokken 16.00, mens vinden vil gi seg utover kvelden. Fra klokken 15.00 vil vinden på målestasjonen i Rissa være nede i 12 m/s, noe som tilsvarer liten kuling fra vest-nordvest, og et par minusgrader.

12:59: Bjørn Tore Aune følger stormen fra Uthaug, men han er langt fra imponert av stormens kaliber.

– Etter alt jeg har lest og hørt, så synes jeg ikke at dette er noe ille. Dette er ganske vanlig styggvær, sier Aune, til Fosna-Folket.

12:52: FosenNamsos Sjø melder om alternativ transport for rute 810.

– Avgang Trondheim klokken 13.30 betjenes med buss fra hurtigbåtterminalen med avgang klokken 14.00. Avgang Vanvikan klokken 14.00 betjenes med buss fra Vanvikan til vanlig avgangstid.

12:46: Også i Indre Fosen kommune, nærmere bestemt i Skaugdalen i Rissa, blåser det godt.

– Det er ikke bare på Ørlandet det blåser, skriver tipser.

12:42: Vegtrafikksentralen Statens vegvesen forventer normal ferjedrift på fylkesvei 710 fra og med klokken 13.30.

12:25: Alle kunder skal nå ha fått tilbake strømmen i Åfjord, Osen og Roan.

– Alle våre kunder på Fosen var uten strøm i noen minutterer. Det gjelder 4 800 kunder i Åfjord, Osen og Roan, oppplyser kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal.

– Vi vet ikke hva strømbruddet skyldes ennå, men vi forsøker å skaffe oss en oversikt.

12:20: En tipser melder at strømmen har gått i Åfjord. Dette bekreftes av TrønderEnergi Nett AS sin kommunikasjonsrådgiver, Tore Wuttudal.

– Vi har akkurat oppdaget at det er en situasjon i Åfjord. Vi kommer med en oppdatering når vi har undersøkt litt nærmere, sier Wuttudal til Fosna-Folket.

12:15: Vegtrafikksentralen Statens vegvesen melder på Twitter om innstilte ferjeavganger.

12:13: Fosna-Folkets reporter melder om at snøstormen er tilbake på Uthaug. Dette er i tråd med varselet fra værtjenesten på Ørland flystasjon.

Snøstorm på Uthaug.  Foto: Alexander Killingberg

– Bygevær, sluddbyger og haglbyger vil nok fortsette mye av formiddagen og på tidlig ettermiddag. Det vil fortsatt bli sludd og snø, haglbyger i hele dag, sier meteorolog Marit Funnemark.

12:06: Været er ikke verre enn at det går an å oppholde seg ute. I hvert fall ifølge Ivar Morten Ulriksborg og hunden Heiko.

Ivar Morten Ulriksborg og hunden Heiko «koser» seg på Uthaug.  Foto: Alexander Killingberg

12:01: – Vi var ute på moloen på Uthaug i Ørland. Der var det relativt rolig helt til uværet virkelig slo til. Da var det best å komme seg inn i bilen. Det er et par andre som også følger uværet fra rorbuene på Uthaug, melder Fosna-Folkets redaktør, Alexander Killingberg, direkte fra uværet.

11:58: – Det blåser godt ja, men langt fra orkan. Vinden har nå dreid mere vestlig og vil vel fortsette med det til den kommer fra nordvest på ettermiddagen! Veiene er visst ok også, så vi «står hain nok av» denne gangen også, sier Albert Larsen fra Hongsand i Roan kommune.

11:56: Politiet i Trøndelag melder på Twitter om skader på bebyggelse like nord for Osen.

11:55 Fosna-Folkets reporter er heldigvis godt kledd for anledningen - her fra Uthaug litt etter klokken 11.00.

11:50: Yr har levert en ny oppdatering om ekstremværet.

– Det blåser nå vestlig full storm utsatte steder, dreiende nordvest med sterk storm og på kysten kan hende kortvarig orkan. Det er ventet vindkast mellom 35 og 45 m/s inn over land. Utover ettermiddagen gradvis minkende vind, først i sør. Vinden kombinert med nedbør som snø vil gi lokalt vanskelige kjøreforhold.

– For øyeblikket ligger stormsenteret på like utenfor kysten av Helgeland. Stormsenteret gir kraftig vestlig og etter hvert nordvestlig vind. I Trøndelag og sør på Helgeland vil vinden være på sitt største de neste timene. I Møre og Romsdal har vinden allerede begynt å minke, og utover ettermiddagen vil vinden gradvis avta også i Trøndelag og på Helgeland, først i sør. Stormsenteret vil fortsette østover og raskt avta i styrke.

11:39: Ifølge Statens vegvesen er alt av brøytemannskap på med det de har.

– Vi har ikke mottatt noen rapporter fra Fosen enda, det er verre lenger nord, får Fosna-Folket opplyst.

11:30: Ifølge Sondre Selnes er det vinden som gjør at det blir kaldt og ufyselig.

– Selv om det er cirka null grader, fryser ting fort til is i den veldig kalde- og sterke vinden. Noen ganger er det helt stille, så braker det løs igjen.

Stormen på vei inn i Åfjorden.  Foto: Sondre Selnes

11:24: Politiet i Trøndelag melder på Twitter at uværet så langt ikke har ført til store problemer.

11:17: Fosna-Folkets reporter befinner seg på Uthaug, og gir følgende statusoppdatering.

– Nå er det ille. Nå er det ekstremt. Det har ikke vært verre enn dette. Det er snøstorm og sjøen slår voldsomt mot moloen. Nå er det ufyselig.

– Nå er det ille. Nå er det ekstremt, sier Fosna-Folkets våte reporter.  Foto: Alexander Killingberg

11:12: Værtjenesten ved Ørland flystasjon tror ikke ekstremværet har nådd sin topp enda.

– Det vil nok fortsette litt av det samme. Bygevær, sluddbyger, haglbyger og det vil nok fortsette mye av formiddagen og tidlig ettermiddag. Litt utpå. I løpet av ettermiddagen skal det fort begynne å bli bedre, mindre vind. Men fortsatt sludd og snø, haglbyger i hele dag, sier metorolog Marit Funnemark til Fosna-Folket.

Les hele værrapporten her (FF+).

11:02: Fosna-Folkets reporter melder om at vinden har tatt seg opp på Uthaug, ved Grøntvedt Pelagics lokaler.

Ifølge Fosna-Folkets reporter tar vinden seg små «pustepauser», før den blåser opp igjen.  Foto: Alexander Killingberg

10:52: FosenNamsos Sjø melder om alternativ transport for hurtigbåtrute 810.

– Avgang fra Trondheim klokken 11.30 betjenes med buss fra hurtigbåtterminalen til vanlig avgangstid. Avgang Vanvikan klokken 12.00 betjenes med buss fra Vanvikan med avgangstid klokken 12.30, ifølgel meldingen.

10:45: Fra Hongsand i Roan kommune har Albert Larsen sendt inn dette bildet.

Dette bildet er fra Hongsand i Roan kommune.  Foto: Albert Larsen

10:40: Til tross for uværet har Fosna-Folkets reporter støtt på flere skuelystne fosninger på moloen på Uthaug.

– Det er ikke så sterk vind som vi trodde, sier Tore Haugen.

Ifølge Hallgeir Hoøen er det verre når det er flo sjø.

– Det vasker mer sjø over moloen da, og det blir litt mer dramatisk. Nå kan vi gå utover. På tidligere uvær har vi ikke kunnet gå utover moloen.

– Det rister litt i brygga, sier Kristin Eggen.

10:34: Ny hurtigbåtinnstilling.

– Rute 810 fra Trondheim klokken 11.30 til Vanvikan er innstilt inntil videre på grunn av værforholdene, opplyser FosenNamsos Sjø.

10:30: Alle lensmannskontor i Trøndelag er ekstra bemannet i forbindelse med Cora. På Fosen er det politifolk både kontorene både i Rissa, Åfjord og Brekstad, så alle kan ta fysisk kontakt med politiet, opplyser lensmann Rune Halvorsen.

– Utenom det har vi operativ patrulje, som går.

– Hvordan opplever du ekstremværet?

– Det er ganske lite som har skjedd. Vi har ikke fått inn en eneste melding, det er unormalt. Det er ikke noe ille, det er en vanlig nesten-storm, 30 knop er knapt 60 km/t, og det var varslet opp til 150 km/t. Det går hardere ute i havet, ser jeg, så vi får se om den slår inn mot land eller om den blir ute i havet.

– Noen gode råd til fosninger?

– Det er bygevirksomhet, så det kan være kast og dårlig sikt, men innimellom er det fint og god sikt, så jeg tror folk kan gjøre som de vanligvis gjør på en søndag, sier Halvorsen til Fosna-Folket.

10:15: Ekstremværet er ikke på sitt verste ennå, ifølge en turgåer Fosna-Folkets reporter møter på Ørlandet. Turgåeren var ikke spesielt imponert over uværet så langt.

En turgåer er ikke spesielt imponert over været, så langt.  Foto: Alexander Killingberg

– Dette er ingenting, sier han.

Det var en turgåer som luftet hunden, som liker å gå tur når sjøen slår over moloen.

– Nå røsker vinden skikkelig tak i bilen, opplyser Fosna-Folkets reporter.

10:02: Brøytemannskap er ute på veiene, men vinden gjør at det føyker fort igjen.

Mellom Brekstad og Botngård.  Foto: Erik Eikebrokk

09:59: Fiskebåten Rav, som kommer fra Osen, ligger utenfor Helgelands-kysten.

– 46,5 meter i sekundet her ute. Orkan på 33. Fin hårtørk, melder mannskapet om.

09:55: På Stokkøya i Åfjord er det også mye vær.

– Det er full storm i kastene her ute på Hosensand nå, melder Odd-Petter Hosen.

Hosensand, Åfjord.  Foto: Odd-Petter Hosen

09:47: Bølgene slår over moloen på Uthaug, ifølge Fosna-Folkets reporter.

  Foto: Alexander Killingberg

– Men det blåser faktisk litt mindre på Uthaug nå. Et par skuelystne har møtt fram for å se på været.

09:43: MF Nidaros er på tur fra fra Garten til Storfosna, der ferja - etter planen - skal ligge i ro frem til 11.40. Kapteinen melder om «friskt vær».

– Det er ikke noe ekstremvær slik jeg ser det nå. Det er en helt grei storm. Har vært borti verre, men meteorologene sier at det skal bli sterkere når vinden dreier mot nordvest. Foreløpig er det på sørvest. Så da får vi se, sier kaptein på MF Nidaros, Helge Kaald, til Fosna-Folket.

– Blir du redd?

– Nei, jeg har 13-14 års erfaring fra losbåten, og der gikk vi i all slags vær. Det er friskt med en storm en gang i blant, så lenge utstyret virker. Ferja tåler det fint. Det er vinden som bygger opp bølgene. Når det er såpass korte strekk så rekker ikke vinden å bygge opp bølgene.

– Det er svært lite trafikk, akkurat nå har vi én passasjer om bord, fra Garten til Storfosna, sier Kaald.

09:37: – Nå blåser det for alvor på Uthaug. Det har aldri vært så lett å løpe i medvind, sier Fosna-Folkets reporter.

Det er mye vær på Uthaug.  Foto: Alexander Killingberg

09:34: Flere ferjeavganger er kansellert på rute 860 Garten-Storforsna-Leksa-Værnes, sier tipser.

– Grunnet værforholdene er følgende ank/avg kansellert. Ank/Avg kl 1015 Leksa, Ank/Avg kl 1040 Værnes, Ank/Avg kl 1105 Leksa, ifølge Fjordlinjen.

09:32: – Det begynner å bli en del sjø inne i havnebassenget på Uthaug, ifølge Fosna-Folkets forblåste reporter.

Havnebassenget på Uthaug.  Foto: Alexander Killingberg

09:25: Fra Åfjord melder Sondre Selnes om vanskelige stå- og kjøreforhold.

– Veien brøytes, men selvsagt det fyker igjen etter et par minutter. Det legger seg skavler langs veikantene, som man fort kan kjøre seg fast i, skriver tipser.

Årnes og juletreet står enda, ifølge innsender.  Foto: Sondre Selnes

– I kastene er det til tider farlig (også for biler). Man kan fort bli blåst over ende, skriver Selnes.

Kjøreforholdene er vanskelige i Åfjord, ifølge innsender.  Foto: Sondre Selnes

09:19: Fosna-Folkets utegående feltreporter melder om følgende:

– Det er i ferd med å blåse skikkelig opp på Brekstad. Her er det ingen tvil om at løse gjenstander vil fyke som prosjektiler gjennom lufta om de ikke sikres.

09:16: Meteorologene melder på Twitter at ekstremværet nå er i full gang.

09:07: Ferjesambandet Brekstad - Valset er innstilt inntil videre på grunn av værforholdene, melder Norled.

– Vi ligger stille på grunn av været. Det er fryktelig mye tungsjø og det blåser mye. Vi venter på bedre vær. Det er meldt verre fra klokken 10.00 og utover, så jeg kan ikke si så mye mer. Det kommer melding fra rederiet når vi begynner å gå igjen. Folk må bare følge med på meldingene.

08:57: FosenNamsos Sjø har foreløpig meldt om tre innstillinger:

  • Rute 800 fra Brekstad klokken 10.30 til Trondheim er innstilt grunnet værforholdene.
  • Rute 800 fra Trondheim klokken 12.10 til Kristiansund er innstilt grunnet værforholdene. Reisende henvises til neste avgang fra Trondheim klokken 16.15.
  • Rute 800 fra Kristiansund klokken 1200 til Trondheim innstilles grunnet værforholdene. Reisende henvises til neste avgang fra Kristiansund klokken 16.15.

08:32: Statens vegvesen melder om vanskelige kjøreforhold.

– Fv 710 Gjølme - Selve, på strekningen Orkanger - Krinsvatnet: Vanskelige kjøreforhold på grunn av snøfokk, står det i meldingen.

08:30: Elendige kjøreforhold mellom Krinsvatn og Botngård. Til tider er sikten så dårlig at man ikke ser neste veipisk. Det er i ferd med å bygge seg opp snøskavler over veien. Brøytemannskap er på veien.

Håpløs dårlig sikt mellom Krinsvatn og Botngård i 08.00-tida søndag morgen. 

07.09: Meteorologisk institutt sendte ut et nytt værvarsel klokken 05.19 søndag:

"I morgontimane er det venta sørvest sterk storm utsette stader, i føremiddag dreiing til vest og nordvest sterk storm, på kysten kan hende kortvarig orkan. Det er venta vindkast mellom 35 og 45 m/s inn over land. Minkande vind seint i ettermiddag, først i sør. Vinden kombinert med nedbør som snø vil gje lokalt vanskelege køyretilhøve".