Slår et slag for å få partneren til Fosen

Ørland og Bjugn begynner for alvor å merke befolkningsveksten. Men får tilflytterne med seg hele familien til Fosen?

Forsvarskoordinator Erling Eriksen håper programmet skal få flere til å flytte til Fosen.  Foto: Alexander Killingberg

Nyheter

Et nytt samarbeidsprosjekt mellom næringsalliansen på Fosen og NAV, Forsvaret, Manpower og frivilligsentralen har som mål å lokke flere tilflytte til Fosen. Et firedagers program skal få deltakerne til å se nye jobb- og bomuligheter på halvøya.

- Det er ikke for sent å melde seg på, forteller forsvarskoordinator Erling Eriksen.

Programmet går av stabelen i perioden 31. januar – 15. februar.

Vekst

Ørland og Bjugn har snart fått 500 nye innbyggere siden kampflybasevedtaket 14. juni 2012. Innenfor stasjonsgjerdet har det i samme periode blitt flere hundre nye arbeidsplasser, og nye står for tur.

Men det er ikke bare Forsvaret som sørger for vekst på Fosen. Innen havbruksnæringen har blant annet Marine Harvest sin fiskefôrfabrikk på Valsneset i Bjugn gitt arbeid til mange. Vindkraftutbyggingen vil også gi noen faste arbeidsplasser.

Sa opp

- Folk blir ikke værende på Fosen over tid om de ikke får med seg partneren, sier eksørlending og regiondirektør for Manpower i Midt- og Nord-Norge Solveig Finboe.

Hun påpeker at det både innen Forsvaret og havbruksnæringen er mange som jobber på Fosen, mens partner og øvrig familie bor i en annen del av landet.

- Jeg har et eksempel fra en bedrift på Fosen. De klarte endelig å få tak i en person med attraktiv kompetanse. Han var der i ett år før han sa opp på grunn av avstanden til familien og pendlertilværelsen, forklarer Finboe.

- Speeddating

Regiondirektøren føler seg sikker på at de nå har et godt program for mulige tilflyttere til Fosen. Hun er mer usikker på om de klarer å få de «riktige» personene til å delta. Altså å nå ut til målgruppa. Det er kun plass til et begrenset antall deltakere på programmet. Målet er å gjøre mulige fremtidige fosninger bedre kjent med arbeids- og fritidstilbudet på Fosen.

- Flere bedrifter kommer for å fortelle om jobbmulighetene og fremtidsutsiktene. Det blir også fokus på hvilke fritidstilbud som finnes, forteller forsvarskoordinator Eriksen.

Deltakerne får også coaching i blant annet å skrive jobbsøknad og gjennomføring av jobbintervju.

- Så prøver vi også å få til speeddating mellom deltakerne og bedriftene.

- Tror du dere klarer å oppnå «perfect match» mellom en bedrift som søker en kompetanse som den ene deltakeren innehar?

- Det vet vi ikke, men det er mange på Fosen som ikke vet hva vi har her. Og det blir ikke akkurat færre muligheter fremover, påpeker Eriksen.