Her feires kommuneekteskapet

Leksvik og Rissa blir til Indre Fosen kommune ved midnatt.

Her feires sammenslåingen.

Leksvik og Rissa - giftemål.

Nyheter

Det historiske øyeblikket ble feiret på forskudd hjemme hos Rissa-ordfører Liv Darell (Sp) i firetida nyttårsaften.

Flere hundre innbyggere hadde møtt frem for å få med seg begivenheten.

På grensa

Darell bor på grensa mellom Leksvik og Rissa kommune, og det passet derfor utmerket å markere sammenslåingen hjemme hos henne.

- Her har det aldri vært så mye folk før. Det kan jeg skrive under på, sa Darell.

Feiringen ble avsluttet med et storslått fyrverkeri. Publikum sto stumme av begeistring da himmelen ble farget i alle tenkelige farger.

Tre nye kommuner

Fra nyttår overtar nåværende Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) som ordfører i den nye kommunen.

Nyttårsaften lovet han i sin tale å gjøre sitt beste for den nye kommunen.

Han påpekte videre at selv om kommunene nå blir slått sammen, så vil leksværinger fortsatt være leksværinger, stjørnværinger være stjørnværinger, og så videre.

Indre Fosen er først ut av til sammen tre nye kommuner på Fosen. Fra 1. januar 2020 blir også Ørland og Bjugn slått sammen til nye Ørland kommune, mens Åfjord og Roan blir til nye Åfjord kommune.

Urkommune

Leksvik er en av Norges urkommuner. Helt siden formannskapslovene i 1837 har kommunen hatt de samme grensene. Nå er det altså slutt. Sammenslåingspartner Rissa har vært gjennom flere grenseendringer de siste hundre årene. Stadsbygd var egen kommune frem til 1964. Det samme var Stjørna. I 1964 ble Stadsbygd, datidens Rissa kommune og deler av datidens Stjørna kommune slått sammen til Rissa kommune.

Blir trolig større

I 2020 vil Indre Fosen sannsynligvis bli enda større. Verrabotn blir da etter alt å dømme en del av den nye Fosen-kommunen. I fjor sa 58,4 prosent av innbyggerne i Verran kommune ja til at Verrabotn får bli en del av Indre Fosen kommune.