«Språkrådet tilrår at den nye kommunen blir hetende Åfjord kommune. Bjørnør er også et godt alternativ, men Bjørnør omfatter et større område enn yttergrensene for den nye kommunen, særlig fordi Osen kommune ikke er en del av denne sammenslåinga», heter det i rådets tilrådning.

Ikke avgjort

Saken er imidlertid ikke avgjort. Språkrådet har kun kommet med en tilrådning, men den vil etter alt å dømme veie tungt når Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal avgjøre saken. Tilrådningen er datert 12. desember, og departementet har trolig ikke behandlet saken ennå. Sist Fosna-Folket var i kontakt med statsråd Jan Tore Sanner (H), kunne han ikke love hvorvidt forskriften for sammenslåingen Roan-Åfjord ville være klar før nyttår.

- Vi jobber nå med forskriftene. Det er rundt 40 nye kommuner. Det er en stor bunke, påpekte han.

Fulgte ikke rådet

Det er heller ikke gitt at Sanner og co vil følge Språkrådets navneråd når de skal bestemme hva den nye Fosen-kommunen skal hete. I sammenslåingen av de fem kommunene Trøgstad, Eidsberg, Hobøl, Askim og Spydeberg anbefalte Språkrådet Askim som nytt kommunenavn. Sanner og departementet gikk imidlertid inn for Indre Østfold.

Viser til fire muligheter

Åfjord og Roan blir én kommune fra 1. januar 2020. I høst klarte ikke politikerne i de to kommunene å bli enige om et kommunenavn. Flertallet i Åfjord ville ha Åfjord, mens hele Roan kommunestyre ville ha Bjørnør. Dermed blir det opp til departementet å avgjøre saken. Språkrådet har i sin vurdering vist til fire forskjellige måter å velge nytt kommunenavn på:

  • «1: Ett av de eksisterende navna kan brukes videre. For eksempel ble navnet Ullensvang valgt da Ullensvang og Kinsarvik (og Eidfjord) i Hordaland slo seg sammen i 1964. Ofte vil navnet på en bykommune brukes videre, som da Tønsberg og Sem i Vestfold slo seg sammen i 1988.

  • 2: To navn kan brukes videre. Eksempel: Nore og Uvdal i Buskerud, Aurskog-Høland i Akershus. Vi rår særlig ifra bruk av bindestrek i denne typen dobbeltnavn, og mener generelt det er bedre å komme fram til ett navn.

  • 3: En nylaga konstruksjon basert på eksisterende namn. Et eksempel på dette er Nærbø, tidligere kommune i dagens Hå kommune i Rogaland, danna av av Bø og Njærheim i1830-åra. Dette er en uvanlig navnelagingsmåte i Norge, og den tar egentlig ikke vare på noe eksisterende navn, men danner et nytt, og vi mener slike navnelaginger ikke er ønskelige (jamfør stedsnavnloven § 1).

  • 4: Et eksisterende navn som ikke er kommunenavn, blir tatt i bruk. Eksempel: Ringerike i Buskerud, som ble valgt da kommunene Hole, Tyristrand, Hønefoss, Norderhov og Ådal slo seg sammen. (Hole gikk seinere ut.) Ringerike har tradisjon som inndelingsnavn, og vi meiner det er ei god løsning å velge slike navn når det er mulighet til det. En annen variant fra denne reformen er Bjørnafjorden i Hordaland, som ikke har tradisjon som inndelingsnavn, men derimot som et naturnavn som i utstrekning i høy grad dekker de sammenslåtte kommunene.»

Vurderingen

I tilfellet Åfjord-Roan, mener altså Språkrådet at Åfjord er det beste alternativet. Rådet understreker imidlertid at det er fordeler og ulemper med begge alternativ.

Slik vurderer Språkrådet Åfjord som nytt kommunenavn:

«Åfjord er i dag navnet på den største av de to kommunene, og vil være et naturlig sentrum i den nye kommunen. Sjølve Åfjord-navnet er av naturnavnet Åfjorden, på fjordarmen som strekker seg fra Lysøysundet og innover til sentrum i Åfjord. Opphavlig omfatta Åfjord-navnet altså bare en liten del av dagens Åfjord kommune. Her er det et naturnavn på et relativt avgrensa område som har gitt navn til hele kommunen, en nokså vanlig måte å lage kommunenavn på.

Hovedinnvendinga mot å bruke Åfjord som navn på den nye kommunen kommer naturlig nok fra Roan, der en mener at Åfjord-navnet ikke er dekkende for hele kommunen. Dette er sjølsagt rett, men det at et navn på et sentralt område eller en sentral kommune blir utvida til å gjelde flere kommuner, er altså den vanligste navnelagingsmåten ved sammenslåinger.»

Slik vurderer Språkrådet Roan som nytt kommunenavn:

«Bjørnør er et historisk navn og var fram til 1892 egen kommune som bestod av dagens Osen og Roan, samt Stokksund, som i 1964 ble en del av Åfjord kommune. Navnet er fortsatt godt innarbeidd lokalt i området. Ei viktig innvending mot å velge Bjørnør-navnet er at det også omfatter Osen kommune, som har sagt nei til sammenslåing med Roan og Åfjord. Ordføreren i Osen har i eget brev til den lokale navnegruppa framheva at det vil være uheldig å gi den nye kommunen navnet Bjørnør, siden det fremdeles er sterkt knytta til Osen, gjennom for eksempel Bjørnør prestegjeld, Bjørnør historielag, Bjørnør lensmannskontor, Bjørnør utvikling. Dersom Osen kommune hadde vært en del av sammenslåinga, ville Bjørnør kommune ha vært et svært godt navnealternativ for den nye kommunen. Når Osen kommune nå ikke er en del av den nye kommunen, vil navnet Bjørnør kunne skape en del forvirring, i og med at en også finner Bjørnør i bruk på flere organisasjoner og foretak som hører til i Osen. Hvis Osen i framtida skal innlemmes i en ny kommune sammen med dagens Åfjord og Roan kommuner, bør navnet Bjørnør drøftes på nytt.»

Slik vurderer språkrådet Nord-Fosen som nytt kommunenavn:

«Navnet Nord-Fosen har vært lansert som et tredje alternativ, men ser ikke ut til å ha stor oppslutning i noen av kommunene. Vi mener at Nord-Fosen ikke er et heldig navn på den nye kommunen. Navnet blir for lite dekkende, siden ikke flere av de nordlige kommunene på Fosen inngår i denne sammenslåinga.»

- Uheldig

Einar Eian er uenig i språkrådets vurdering. Foto: Terje Dybvik

Roan-ordfører Einar Eian (H) legger ikke skjul på at han er skuffet over Språkrådets tilrådning.

- Ja, jeg må si jeg ble det. Men vi får se nå hvordan det går, påpeker han.

For Eian mener slettes ikke at slaget er tapt for Bjørnør som fremtidig kommunenavn.

- Bjørnør var foreslått som kommunenavn i intensjonsavtalen som folk stemte over i folkeavstemningen. Et enstemmig kommunestyre i Roan gikk inn for Bjørnør, mens også flertallet i fellesnemnda for Åfjord og Roan gikk inn for Bjørnør. Jeg synes det vil være uheldig å gå bort ifra fellesnemndas vedtak samt intensjonsavtalen, sier han.

Møte med departementet

Roan-ordføreren tok tirsdag kontakt med departementet for å høre om den videre saksgangen.

- Vi blir innkalt til et møte med departementet før saken blir endelig avgjort.

- Når skjer det?

- Det vet jeg ikke, svarer Eian.

- Tror du at du som Høyre-politiker vil ha mer innflytelse i denne saken siden departementet også er Høyre-styrt?

- Det er vanskelig for meg å svare på. I andre saker, for eksempel om et skattespørsmål, kunne det kanskje vært slik, mener ordføreren.

Reagerer

Eian reagerer på deler av argumentasjonen til Språkrådet. Rådet viser blant annet til et brev der det pekes på at Bjørnør-navnet i dag er knyttet til Osen gjennom blant annet Bjørnør prestegjeld og Bjørnør lensmannskontor.

- Bjørnør lensmannsdistrikt blir lagt ned fra nyttår. Roan blir en del av Fosen lensmannsdistrikt, og Osen går til Namdalen. Det er heller ikke noe som heter Bjørnør prestegjeld lenger. Det finnes ikke. Det heter Osen og Roan sokn. Det er litt betenkelig at Språkrådet legger vekt på dette, understreker Roan-ordfører Eian.