Hennes første skjerfkolleksjon som nå er lansert, er inspirert av hennes oppvekst på Fosen og har derfor fått navnet ”The Origin Collection”.

Luksuriøse skjerf

- Naturen og råskapen ved kysten her ute har ligget i bakhodet hele tida, og har en egen plass i hjertet, forklarer Standahl.

Det har resultert til ytterst luksuriøse skjerf som uttrykker en kombinasjon av italiensk finesse og særnorsk arv.

Foto: Janne Rugland og Kjell Ruben

Valget om å bygge opp en motemerkevare i Norge på en ren luksusstrategi er kanskje ikke så vanlig, selv om luksusmarkedet i Norge er mer aktuelt enn noen gang, og vokser stadig. Men valget av strategi var uunngåelig for designeren.

- Skal bety noe mer

For Berit Alexandras målestokk av luksus handler ikke om pris, men fokus på kvalitet, detaljer og identitet. Om kunnskap og mennesker. Og ikke minst tid. Kjøp og kast-mentaliteten synes hun ikke noe om, og det er også litt av årsaken til at hun har valgt som hun har gjort. Ifølge Standahl er dette også en måte å tenke bærekraft på, og hun valgte derfor å fokuserer på unike og lekne design laget av de fineste materialer som produseres og håndsys i Italia.

- Jeg er forberedt på at oppbyggingen av merkevaren og salg kommer til å ta lang tid, men sånn vil det nødvendigvis være når man designer skjerf som man ønsker skal vare og bli verdsatt i lang tid med en prislapp på to til tre tusen kroner. Man skal ikke kjøpe bare for å kjøpe. Jeg ønsker at det skal bety noe mer, forteller hun.

Fosen er luksus

Skjerfene hennes er for folk som liker det autentiske og ekte, produkter som har identitet og en historie, og som liker å ha noe ikke alle har.

-Det er først etter at jeg flyttet fra Fosen at jeg faktisk evner å se hvor spektakulært stedet er. Det er jo helt unikt sett fra et verdensperspektiv. Beriket med både fjell og dype daler, rikt dyreliv og med havet som slår inn. Stillheten og den rene luften. Bare det å kunne spise fisk til middag som er hentet opp av havet gjerne bare noen timer tidligere. Alt dette er luksus i høyeste grad, sier Standahl.

Dette har Berit Alexandra med seg når hun designer, og i den første kolleksjonen kommer Fosen tydelig frem i designet gjennom blant annet håndmalte fiskebåter, fugler og kuer. Kuene er en leken vri på det som vanligvis blir brukt, som normalt sett er okser eller hester.

– En liten humoristisk sidekick mikset med tradisjonelle produksjonsmetoder. Mote kan fint ha et lekent aspekt, spesielt tilbehør, sier Standahl.

Motetilbehør

Kolleksjonen er godt mottatt, og er blant annet å få kjøpt hos Bogart. Cosmo i Trondheim, og hos Rolfsen i Stavanger, i tillegg til merkevaren Alexandra Standahl sin egen nettbutikk.

- Har du planer om å «bygge ut» merkevaren med noe annet enn skjerf etter hvert?

- Ja, det har jeg. Men fortsatt innen motetilbehør; som smykker, belter, vesker og lommebøker. Jeg vil være en spesialist. Det nytter ikke å være god på alt, sier Standahl.

- Stolt over å være fosning

En av de fineste tilbakemeldingene fikk hun etter at hun hadde lansert kolleksjonen, og den kom fra ei som har selv vokst opp på Fosen.

- Hun skrev til meg: I dag er jeg ordentlig stolt over å være fosning. Og det jo både rørende og utrolig hyggelig å høre, sier hun.

Oppveksten på Oksvoll i Bjugn ligger godt forankret i hjerterota, og håpet er at Berit Alexandra en dag kan flytte tilbake hit, leve og jobbe her.

- Jeg må jo flytte tilbake én dag. Jeg har bodd i Oslo i 14-15 år nå, men den indre klokka mi har fortsatt ikke klart å justere seg etter tempoet her. Jeg finner ikke roa før jeg kommer heim, sier Berit Alexandra. Men for å jobbe med det jeg vil, trenger jeg å bygge opp merkevaren Alexandra Standahl litt mer. For det går fint an å sende skjerf fra Fosen, og jobbe herfra, sier hun.

Foto: Janne Rugland og Kjell Ruben

- Brukes som et smykke

For å gjøre litt ekstra stas på fosningene, legger Berit Alexandra inn en egen rabatt på skjerfene til alle som kommer fra Fosen.

- I desember får alle fosninger tjue prosent rabatt hvis de bruker koden ”fosning” når de skal bestille. Skjerf kan man jo aldri få nok av, og er en perfekt gave til den som har alt. Ikke behøver man å være redd for at det blir feil størrelse heller, sier designeren. Et skjerf er dessuten så mye mer enn noe man bare vikler rundt halsen bare for å holde varmen. Det kan like gjerne brukes som et smykke, legger hun til helt til slutt.