Narkotika-, skadeverk- og vinningsforbrytelser går kraftig ned, men, ifølge lensmann Rune Halvorsen, gjenspeiler ikke tallene nødvendigvis den kriminelle hverdagen.

– Tallene sier noe om politiets aktivitet, for å si det sånn. Det er mange forklaringer på at tallene går ned. Etter 2014 har det vært mange saker med barn involvert, som har tatt mye ressurser. Sedelighet- og voldssaker med barn og unge involvert er prioritert hos oss, og det går foran narkotika, sier Halvorsen.

Lensmann i Fosen lensmannsdistrikt, Rune Halvorsen. Foto: Snorre Berg

Omprioritering

Sagt på en annen måte; at ressursbruken påvirker hvilke og antall saker politiet har muligheten til å følge opp.

– Narkotika har ligget høyt oppe noen år tidligere, men det ligger ikke høyest oppe lenger. Vi jobber selvfølgelig fortsatt med det også, men tallene sier også noe om hvor vi har plassert ressursene våre.

Halvorsen sier at politiet er kjent med at det skapes nye rusmiljøer og at det er en endring i at flere unge har forsøkt å røyke hasj.

– Det går igjen hvert år, at i løpet av sommeren så er det noen som tester ut narkotika, og det ser vi resultatene av i løpet av høsten.

Trafikk

Mens året 2016 var Fosen-historiens verste hva angår dødsulykker i trafikken, har 2017 så langt vært skånsom når det kommer til ulykker med katastrofalt utfall.

– Når det gjelder trafikk er jeg veldig ydmyk, og jeg er glad for at vi ikke har hatt dødsulykker så langt i år. I fjor hadde vi den styggeste statistikken vi noen gang har hatt på Fosen. Vi ser at trafikktettheten generelt - og spesielt i Bjugn og Ørland - har gått dramatisk opp. Tettheten på fylkesvei 710 mellom Brekstad og Botngård ligger på samme nivå som E14 gjennom Stjørdal. Og jo flere biler i trafikken jo større er sjansen for at det skjer hendelser.

Så langt i 2017 er det opprettet sak på 131 trafikkale forhold. Det er omtrent halvparten så mange som i hele 2014.

– Antall uvørne sjåfører stiger med antallet biler. Det har vært en del utforkjøringer, men ikke så mange dramatiske front-mot-front-ulykker som vi hadde i 2016, som kanskje er hovedårsaken til dødsulykkene.

– Farten er også en del av trafikkbildet. Veiene på Fosen blir enda finere med tida, og med det er også muligheten til stede for å kjøre enda fortere. Det trenger ikke å påvirke antallet ulykker, men ulykkene kan bli mer dramatiske med større fart.

Perioden etter dødsulykker og alvorlige hendelser i trafikken merkes, ifølge Halvorsen, på bilistenes adferd.

– Når det har vært dødsulykker merker vi det på adferden i trafikken, men effekten er ikke varig. Adferden i trafikken går tilbake til utgangspunktet etter forholdsvis kort tid. Antall trafikksaker på Fosen har gått ned, men trafikken har økt. Så alt i alt så er det en positiv utvikling sammenlignet med tidligere år.

Trender

Mange av sakstypene viser en klar nedgang, er det et tydelig oppsving i økonomisk kriminalitet på Fosen.

– Det går på bedragerisaker og nettbedrag. ID-tyverier og bedrag på nettet blir mer og mer vanlig på Fosen også, som i landet forøvrig. Det har vært en dramatisk økning fra 2015 til 2016, og internett gjør at det ikke er noen grenser mellom by og land. Mengden er økende.

Om tendensen så langt i 2017 fortsetter, kan det se ut som antall voldsepisoder går ned, men Halvorsen vil vente med å konkludere til etter årets to siste måneder.

– Det kan se ut som vold har gått litt ned, og det er jeg glad for, for det er jo den som går utover personer, og barn og unge. Sedelighet og narkotika, nettrusler mot barn og unge er vår førsteprioritet. Samtidig skal vi huske at vi står foran den tida på året hvor voldsepisodene er flest, med julebordsesongen forestående, så tallene kan bli høyere.

– Ørland er det stedet på Fosen med mest vold, det har nok kanskje en sammenheng med antall utesteder.

Oppklaringsprosent

Politidirektoratet (POD) har i tidligere år satt et krav til oppklaringsprosent på førti ved landets politidistrikt. Det kravet ligger Fosen lensmannsdistrikt (Bjugn, Ørland, Rissa og Åfjord) klart over.

– Jeg registrerer at vi har god oppklaring på Fosen, og det er jeg glad for. Hovedessensen når det kommer til det med oppklaring, er at publikum hjelper oss og har trua på at vi klarer å oppklare ting, sier Halvorsen.

Æren for en høy oppklaringsprosent tar ikke Halvorsen alene.

– Det er tipsene som gjør at vi kan respondere på mest mulig effektivt vis, alt fra de trivielle saker, til de mest alvorlige.

Fosen lensmannsdistrikt har så langt i år en oppklaringsprosent på 62 prosent. Tallet for 2016 var 54 prosent. Antallet opprettede saker har gått jevnt ned de siste årene, fra 880 i 2014 til 692 i 2016. Så langt i 2017 er det opprettet 513 saker.

– Vi får veldig mye tips. Etterforskning er en ferskvare, så der er vi avhengig av tips på et tidlig tidspunkt, og der syns jeg vi har en god respons i publikum. Politiet alene har ikke sjans til å oppklare saker uten tips fra vitner og publikum.