I løpet av sju av årets tolv måneder høster fridykkere strandsnegler fra strendene rundt Fosen. De største og beste sneglene omsettes for over 50 kroner kiloen. Det blir det klingende mynt av.

- Vi regner med å gå i overskudd for tredje år på rad, sier Jon Eirik Brennvall. Han er doktoringeniør og, ifølge seg selv, ganske god til å plukke snegler.

Teamet samler sneglene i en egenutviklet plukkesele. Foto: Privat

Håndplukker

Så langt i 2017 har Statsnail AS plukket 53 tonn. Alle sneglene er plukket for hånd, og de aller fleste fra Grandefjæra.

- Der er det veldig god gjenvekst, så det vi driver med er veldig bærekraftig. Ambisjonen er å drive bærekraftig sjømatproduksjon, sier Brennvall.

Teamet, som består av daglig leder Joakim Skjefstad (er visstnok daglig leder fordi han er dårligst til å plukke), Mattias Vinge og Brennvall, i tillegg til åtte latviske sesongplukkere, plukker, veier og sorterer sneglene, før de transporteres til Frankrike. Hele prosessen tar omtrent fire dager.

- Ved å plukke én og én snegle for hånd, og ikke med bøtteplukk, etterlater vi de små sneglene til neste generasjoner. Det er veldig skånsomst, og mer skånsomt enn tang og tare. Vi bruker en egenutviklet plukkesele til å samle sneglene i.

Strandsneglene omsettes for mellom 50 og 60 kroner kiloen. Foto: Privat

Delikatesse

Sneglene er enkle å tilberede. Iført anorakk og høye gummistøvler, byr teamet på ferske nykokte strandsnegler, med brød og smør til.

- Sneglene er kokt i vann, tilsatt salt og en krydderblanding, sier kaptein Vinge. Kaptein fordi han er teamets beste snegleplukker.

Det kreves en viss fingerferdighet - gjerne med en tannpirker - for å lirke løs sneglen fra skallet sitt. Konsistensen er gummiaktig, men smaken er god, ikke helt ulikt blåskjell. Sammenligningen med blåskjell er faktisk helt på sin plass.

Sneglene plukkes, sorteres, pakkes og transporteres i løpet av fire dager. Foto: Privat

- Ingen risiko

- Man blir aldri dårlig av å spise strandsnegler. Sneglene blir ikke påvirket på samme måte som blåskjell, fordi de får ikke i seg algegifter. Vi målte toksinverdier da blåskjellene var giftige, og det var ingen risiko å spise strandsnegler, sier Brennvall.

Sneglene plukkes fra overflata, og det trengs ikke avansert dykkerutstyr for å høste dem. Dermed kan nærmest hvem som helst forsyne seg av en av havets delikatesser, i høsteperioden mellom 1. juni til 31. desember.

Men Brennvall har ett råd.

- Ikke plukk snegler hvis bonden har spredt møkk den dagen.