- De jobber med livet som innsats. De skulle hatt øyne i nakken, men heldigvis har det gått bra hittil, sier Ole-Morten Olsen.

Han er formann for Austad maskinstasjon AS på veiprosjektet i Nordsetra nord for Krinsvatn.

Ble påkjørt i grøfta

Det pågår for tiden historisk mye anleggsarbeid på Fosen. Fartsgrensa er derfor satt ned flere steder. Fosna-Folket tar mandag kveld en ringerunde rundt til flere entreprenører som jobber på veiprosjekt på Fosen. Responsen er stort sett den samme: Det er mye uansvarlig kjøring i anleggsområdene og det er langt ifra alltid at den nedsatte fartsgrensa respekteres.

Mandag ettermiddag gikk det galt i Åfjord. Der var det ifølge politiet nedsatt fartsgrense fra 80- til 50 kilometer i timen på grunn av pågående skiltarbeid. En veiarbeider ble påkjørt mens han sto i grøfta. Politiet opplyser at sjåføren som kjørte på mannen, trolig har vært uoppmerksom.

- Trafikken foran skal ha stanset, og det kan se ut som om sjåføren av personbilen har tatt en unnamanøver og havnet i grøfta der veiarbeideren sto, opplyser politiets innsatsleder på stedet Anders Dalsaunet.

Veiarbeideren ble liggende delvis fastklemt under personbilen, men noen kollegaer fikk trillet bilen av mannen. Arbeideren ble sendt til St. Olavs hospital i Trondheim. Sykehuset opplyser i en pressemelding mandag kveld at mannen er lettere skadet.

Avdelingsdirektør Eva Solvi i Statens Vegvesen opplyser til Adressa.no at det var en ansatt i TrønderEnergi som ble påkjørt. Ifølge Solvi ble mannen påkjørt da de skulle sette opp skilt for å varsle om et arbeid som omfattet legging av en kabel.

Solvi sier til Fosna-Folket at hun ikke er kjent med hvorvidt arbeiderne hadde rukket å få opp skiltet om veiarbeid eller nedsatt hastighet da ulykken inntraff.

En arbeider ble mandag påkjørt i Åfjord. Han skal ha stått i veigrøfta da han ble truffet av en bil. Foto: Lars Birger Berdal

- Farlige situasjoner

Formann Olsen på veiprosjektet i Nordsetra forteller at mange tar hensyn til veiarbeidet, men at det også er mange som ikke gjør det.

- Jevnt over går det fort. Det er sikkert, sier han.

I mars hadde UP kontroll i området. Da fikk tre sjåfører fartsbot. En sjåfør suste gjennom 50-sonen i 73 kilometer i timen.

- Vi har i hvert fall hatt tre farlige situasjoner. Det er biler som har kjørt i full fart forbi folk i arbeid, forteller daglig leder Eskil Austad i Austad maskinstasjon AS.

- Det har vært nære på, men det har gått bra. Våre arbeidere går og jobber i veikanten. Da er det mer enn fort nok å kjøre forbi i 50 kilometer i timen. Det skal fryktelig lite til før noe skjer, påpeker formann Olsen.

Hans oppfordring til bilistene er at de må respektere den nedsatte fartsgrensa.

- Om folk respekterer 50-skiltet er mye gjort, påpeker formannen.

- Forbikjøring

Tore Løkke AS har anleggsarbeidet på fylkesvei 710 mellom Krinsvatn og Brekstad. Anleggsleder Dag Hjalmar Aaknes forteller at det har vært en del nestenulykker på grunn av uansvarlig kjøring.

- Det var en gang at vår lastebil stanset for å slippe en annen av våre lastebiler frem. Da var det en personbil bak som kjørte forbi. Det kunne blitt en storsituasjon, forteller han når Fosna-Folket ber om et konkret eksempel.

Aaknes påpeker at også mange er flinke og respekterer fartsgrensa i anleggssonen.

- Men det er en del som har det litt travelt. Det er egentlig storbilene som er tøffest til å kjøre. De som skal fram med varer til riktig tid. Du må ta deg en tur hit klokka seks om morgenen, så får du se.

- Hva er din oppfordring til bilistene?

- Ta hensyn til oss, så skal vi også ta hensyn, sier Aaknes.

Austad maskinstasjon AS forteller at det har oppstått flere farlige situasjoner i forbindelse med anleggsarbeidet ved Nordsetra. Foto: Snorre Berg

- Stygg kjøring

Politibetjent Øystein Braseth i UPs Fosen-patrulje sier han har ingen grunn til å tvile på det bildet entreprenørene tegner.

- Vi hører fra dem som jobber på veiarbeid at det er mye stygg kjøring. Det er mangel på hensyn til dem som er nødt til å arbeide i veien. De føler seg utrygge i arbeidet. Jeg har hørt om flere nestenpåkjørsler, ser han.

UP har hatt flere kontroller i anleggsområder på Fosen, og Braseth ser ikke bort ifra at det blir flere. Råkjøring der det er nedsatt fartsgrense, er heller ikke noe nytt fenomen på Fosen. Da Vanvikbakkene ble utbedret som en del av veiprosjektet Fosenvegene, beslagla UP i alt 27 førerkort.