Opplæringskontorets Roar Skånøy, faglærer Ole Lauritz Monsvold ved Fosen videregående skole og avdelingsleder Ane Henriksen ved skolen er godt fornøyd med at Sletten besto fagprøven med flagget til topps.  Han har vært lærling hos Elpro.

– Vi håper at prøvestasjonen vil bidra til mindre frafall, bedre motivasjon og bedre rekruttering lokalt, sier Roar Skånøy ved opplæringskontoret.

Tøff uke

Fosna-Folket fikk hilse på Sletten etter at han hadde fått beskjed om at han fra nå av kan kalle seg fagarbeider. Unggutten er preget av stundens alvor når vi møter ham, men bekrefter at han er glad han besto.

– Det har vært ei tøff uke. I fire dager har han forberedt seg. Han har skaffet seg rett materiell og laget en plan for hvordan han vil legge opp arbeidet. Det har vært fire dager med intense forberedelser før han fikk gå opp til prøven i dag, sier Skånøy.

Prøvestajonen

Avdelingsleder Henriksen ser ut til å være like glad som lærlingen for at han besto prøven som den første som går opp lokalt ved den nybygde prøvestasjonen.

– I samarbeid med Fosen Opplæringskontor, har vi ved Fosen videregående endelig fått på plass en prøvestasjon innen elfag. Fra nå av kan lærlinger som skal avlegge fagprøve ta den her. Lærlinger innen elektrofagene som har hatt tilhørighet her på Fosen har tidligere vært nødt til å dra til byen for å avlegge fagprøve, sier Henriksen.

Skånøy mener det å kunne ta fagprøven i kjente omgivelser blant folk de kjenner kan bidra til at flere består prøven.

– Det er viktig i disse dager når det er snakk om at så mange dropper ut, sier opplæringslederen.

Nyttig

Stasjonen er ifølge Henriksen nyttig for elevene ved elektrolinja i tilknytning til undervisning. De får allerede som elever mulighet til å øve seg i en reell fagprøvesituasjon.

– Dette er noe skolen er stolt over å ha fått på plass i samarbeid med FosenOpp!, sier Henriksen.

Skånøy forteller at FosenKraft er en av bedriftene som har tatt initiativet til at de skal få på plass denne prøvestasjonen. De har bidratt både med lærlinger og lærlingekontrakter.

Skånøy forteller at de har lang erfaring med å arrangere fagprøver i andre fag, og han håper at enda flere fag vil komme etter hvert.

Utvikling

Monsvold sier utviklinga har gått denne vegen de siste 20 åra. Det ar blitt vanskelig å drive fram nok fagprøveplasser. Stasjonen som er bygd ved Fosen videregående skole er bygd for å dekke kompetansemåla. Skånøy sier kompetansehevinga har gitt læring for alle. For eksempel har elever fra skole vært med på å bygge prøvestasjonen.

– Måten prøven avlegges på er helt reell, sier Henriksen.

Måten den er bygd på er gjort etter samme modell som er brukt i Meldal.

– Vi har fått ideen fra dem, sier Skånøy.

Ane Henriksen, Ole Lauritz Monsvold og Roar Skånøy. Foto: Snorre Berg