Fosna-Folket har spurt elevene ved de fem ungdomsskolene i Rissa og Leksvik hvor de ønsker at en ny videregående skole i Indre Fosen kommune skal bygges. Alternativene som utredes av fylkeskommunen er Rissa og Vanvikan.

132 elever i Leksvik og 235 elever i Rissa har svart på spørsmålet. Totalt har de to kommunene 410 ungdomsskoleelever.

57,2 prosent av elevene vil at en ny skole skal bygges i Rissa, mens 39,5 prosent har svart Vanvikan. 3,3 prosent har ikke svart på spørsmålet.

Stort sprik

Det er stor forskjell på hva ungdommene i Rissa og ungdommene i Leksvik mener om plassering av en ny skole.

82,6 prosent av elevene på Vanvikan skole og Testmann Minne skole i Leksvik vil at en ny skole skal opprettes i Vanvikan. Bare 12,1 prosent foretrekker Rissa.  5,3 prosent har ikke svart på spørsmålet.

I Rissa har 82,6 prosent av ungdomsskoleelevene på Åsly, Mælan og Stadsbygd svart at de vil ha skolen i Rissa. 15,3 prosent foretrekker Vanvikan. 2,1 prosent har ikke svart på spørsmålet.

Flertallet på Mælan foretrekker Rissa.

- Ønsker å si vår mening

Hanne Aune fra Sørfjorden i Rissa er leder i Indre Fosen ungdomsråd. Ungdomsrådet har gått inn for at en ny videregående skole bør legges til Vanvikan.

- Det har kommet litt skjevt fram i media hva ungdomsrådet mener. Det er et stort flertall i rådet som vil ha Vanvikan, men det er også et mindretall som ønsker Rissa. Vi har ikke snakket så mye om denne saken ennå i år, men vi skal snakke om skole på vårt neste møte. Vi ønsker at ungdomsrådet skal bli informert om det som skjer i saken, og vi ønsker å si vår mening, sier ungdomsrådlederen.

Skjønner ungdommene

Avtroppende Rissa-ordfører, Ove Vollan (H), ønsker ikke å kommentere Fosna-folkets undersøkelse, men det gjør hans kollega i Leksvik, Steinar Saghaug (H). Han ble nylig valgt til Indre Fosens første ordfører.

- Det er forståelig at de vil ha skolen der de bor. For oss er det viktig å legge skolen der den fanger opp flest mulig elever. Derfor ser vi Vanvikan som en fornuftig plassering. Det er et sted som fanger opp elever både i Rissa og Leksvik. Vi må se helheten i det, sier Saghaug.

Flertallet av ungdomsskoleelevene på Åsly vil ha ny videregående skole i Indre Fosen i Rissa.

Feil fokus

Liv Darell fra Senterpartiet er påtroppende ordfører i Rissa, og hun er heller knapp i sin kommentar til Fosna-Folkets undersøkelse.

- Jeg er ikke overrasket over tallene. Ellers har jeg ingen kommentar. Jeg vil vente på utredningen som gjøres av byråkratene i fylkeskommunen om valg av sted for ny videregående skole i Indre Fosen. Det blir så feil at vi i Rissa og Leksvik har så stort fokus på en sak vi ikke kan bestemme selv, men kun har mulighet til å påvirke fylkespolitikerne, sier hun.

I utakt

Fosna-Folkets undersøkelse viser at politikerne i Rissa og Leksvik ikke er i takt med ungdommene. Kommunestyrene i begge kommunene har gått inn for at en ny videregående skole i Indre Fosen kommune skal opprettes i Vanvikan. Plassering av videregående skole var av avgjørende betydning for mange leksværinger i forbindelse med folkeavstemningen om kommunesammenslåing med Rissa høsten 2015.

Stort flertall for Vanvikan på denne skolen.

14. desember

Det pågår nå et arbeid i fylkeskommunen hvor Rissa og Vanvikan utredes som plasseringsted for en ny videregående skole i Indre Fosen. Dette arbeidet skal være ferdig til fylkestinget for Trøndelag samles til møte 14. desember. Da skal saken om videregående skole behandles.

PS: Fosna-Folket kommer med flere artikler om denne undersøkelsen.

Les mer: