Det sa reineier Leif Arne Jåma da han entret talerstolen foran Fellesnemnda for Indre Fosen. Han er reineier i driftsgruppe sør i Nord-Trøndelag reinbeitedistrikt. Sammen med Elsemari Iversen fra Fylkesmannens reindriftsavdeling var han invitert til fellesnemnda for å orientere om forvaltning og reindrift i på Fosen.

- Dette er første gang jeg er invitert til et kommunestyre for å fortelle om reindrift. Tommel opp for det, sa reineier Leif Arne Jåma fra Follafoss i Verran.

Han er også rovdyrkontakt.

Mister Storheia

- Fosen reinbeiteområde er delt i sør og nord. Jeg tilhører driftsgruppe sør. Her har vi tre vinterbeiteområder. Det en av dem, Storheia, regner vi nå som tapt på grunn av vindkraftutbyggingen. I Rissa og Leksvik har vi gode beiteområder, og det er fortrinnsvis vinterbeiteområder. På grunn av at vi mister Storheia må vi redusere reinantallet og vi vil verne ekstra om områdene i Leksvik og Rissa, sa Jåma.

- Vil dere forsøke å bruke Storheia likevel selv om det blir vindmøller der, lurte et av fellesnemndmedlemmene på.

- Ja, vi vil prøve om det er mulig, svarte Jåma.

Motorisert ferdsel

Han er ikke særlig glad over den økte motoriserte ferdselen i utmarka.

- Kanalisert ferdsel, spesielt oppkjørte skuterløyper, er ikke bra. Vi ser også at skogsbilveger som er laget for å kunne ta ut tømmer fører til mere ferdsel. Det blir lettere å komme seg til fjells, og det kan føre til mere uro for reinen, sa Jåma.

Rovdyrtap

Elsemari Iversen opplyste at det er 190 reineiere i Nord-Trøndelag reinbeitedistrikt og at de til sammen har om lag 14 000 rein.

- I sesongen 2015/16 var det et slakteuttak på 120 tonn. Vi har et stort tap til rovdyr. Kalvetapet ligger på om lag 50 prosent. Derfor slaktes det mindre nå enn på 80-tallet for å kompensere for rovdyrtapet, sa Iversen.

I Jåmas driftsgruppe er kongeørnen den største kilden til kalvetap. Tidligere var det gaupa.