Åfjordsbedriften søkte 4. November 2015 om tillatelse til å utvide akvakulturanlegg på lokaliteten. Søknaden var komplett den 18. November i fjor.

Nå kommer vedtaket fra Sør-Trøndelag fylkeskommune som gir Refsnes Laks AS midlertidig tillatelse til biomasseutvidelse. Lokaliteten er godkjent for 3 120 tonn fram til 30. desember 2020. Lokaliteten er permanent godkjent for 2 340 tonn.

Høringer

Refsnes Laks AS har fire tillatelser med en total selskapsbiomasse på 3 120 tonn. Lokaliteten er fra før permanent godkjent for 2 340 tonn. Lokaliteten er tidligere midlertidig godkjent for 3 120 tonn for Refsnes Laks AS og Måsøval Fiskeoppdrett AS. Denne tillatelsen gjaldt fra 23. august 2011 og fram til 31. juli 2012.

Saken har vært lagt ut til høring etter forskrift om konsekvensutredning etter sektorlover. Søknaden er vurdert etter forskrift om behov for konsekvensutredning etter sektorlover.

Fylkeskommunen har ikke mottatt krav om supplerende utredninger, og det er besluttet at slike ikke skal gjennomføres i samband med søknaden.

Flerbruksområde

Lokaliteten søkes i et område som i kommuneplanens arealdel er satt av til formål

flerbruksområde inkludert akvakultur (NFFFA). Søknaden var utlagt til offentlig ettersyn i Åfjord kommune med frist for innspill den 30. desember i fjor.

Det faste planutvalget hadde saken opp 15. februar i år. Der kom de med følgende uttalelse: «Det faste planutvalget anbefaler at søknad fra Refsnes Laks AS om utvidelse av lokalitetsbiomasse fra 2 340 tonn til 3 120 tonn ianlegg for matfisk av laks og ørret ved eksisterende anlegg ved Seiskjøra i Skjørafjorden kan godkjennes.

Det må forutsettes at Fylkesmannen vurderer nærmere de miljømessige sidene som Fosen Naturvernforening tar opp i forbindelse med utvidelsen.»

Innvendinger

Fosen Naturvernforening har kommet med flere innvendinger. De hevder det er er dårlige strømforhold på lokaliteten, noe som har betydning for miljøet eksternt og

for fiskevelferden internt. De påpeker også at en utvidelse vil bety et enda større areal med fiskeforbudssone og ferdselsrestriksjoner for de som ønsker å benytte området i frilufts-sammenheng. Hele Skjørafjorden skal også være et gytefelt for torsk.

De hevder at miljøfremmede stoffer, som antibiotika og miljøgifter, vil spre seg fra anlegget til nærliggende sjøområder og til villfisk som blir tatt til konsum.

For øvrig ligger to lakseførende vassdrag, Sunnskjørelva og Håvikelva, mindre enn fem kilometer fra anlegget. Naturvernforbundet viser til at modeller antyder at mer enn 5 prosent rømt oppdrettsfisk i gytebestanden på sikt vil kunne utradere lokale villaksstammer. De viser til at sjøørret vil komme under press både med hensyn til rømming, genforurensning og spredning av sykdommer og miljøfremmede stoffer.

Lakselusa

– Det er fare for overføring av lakselus til den utvandrende smolten fra elvene og til

sjøørreten. Lusemidlene som brukes vil være svært giftige for reker og kreps. Det er et rekefelt rett utenfor Seiskjæra, skriver Fosen Naturvernforening.

De mener det er behov for supplerende vurderinger for status sjøørret og krepsdyr i Skjørafjorden.

Mattilsynet Region Midt har imidlertid gitt tillatelse til biomasseutvidelse av akvakulturanlegget på lokaliteten etter sitt regelverk. Tillatelsen ble gitt 3. mai i år.

Mattilsynet har satt som vilkår for tillatelsen at lokaliteten skal følge samme utsett- og

brakkleggingsperiode som den til enhver tid gjeldende sone eller produksjonsområde som lokaliteten tilhører. Det er sone Skjørafjorden. Det er også stilt vilkår om at det skal måles oksygen kontinuerlig når lokaliteten benyttes. Det opplyses også at dersom det senere viser seg at lokaliteten er dårlig egnet, kan hele, eller deler av den gitte biomassen trekkes tilbake.

Fylkesmannen skeptisk

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har behandlet søknaden etter forurensningsloven og gitt midlertidig utslippstillatelse.

Fylkesmannen har også vurdert søknaden ut fra akvakulturloven § 16 og har i brev av 01.07.2017 frarådd at det blir gitt tillatelse som omsøkt. Fylkesmannen mener at en utvidelse av anlegget, med tilhørende økt luseproduksjon, vil utgjøre en fare for irreversibel skade på de ville stammene av anadrom laksefisk i området, da tålegrensen er lav, grunna redusert bestand. I likhet med Naturvernforbundet vises også til at enkelte medikamenter som benyttes for å bekjempe lakselus kan skade ulike krepsdyr/skalldyr som er avhengig av kitinsyntese i skallutvikling.

Fiskeridirektoratet

Fiskeridirektoratet region Midt har vurdert søknaden i forhold til fiskeriinteressene, miljøtilstand og marint biologisk mangfold i området.

Fiskeridirektoratet viser til at det tidligere er registrert både rekefelt, gytefelt for torsk og fiskeområde for torsk i området hvor anlegget ligger. l andre deler av fjorden er det i tillegg registrert fiskeområde for krabbe. Fiskeridirektoratet har i denne saken ikke innhentet uttalelse fra Fiskarlaget, da søknaden ikke gjelder endring av godkjent plassering.