Det er det 32. året på rad at unge tillitsvalgte fra LO reiser rundt i Trøndelag for å kontrollere arbeidsforholdene for de mange unge som jobber om sommeren.

- Fortsatt mye å ta tak i

Det var Tyra Joarsdottir (16), Maren Marie Wilhelmsen (25) og Øyvind Klingenberg Bremnes (34) som hadde ansvaret for Fosen i år. En annen gjeng sjekker de østligere delene av Sør-Trøndelag, mens det største fokuset naturlig nok må være i Trondheim.

I en pressemelding fra LO heter det at organisasjonen i fjor merket ”en kraftig oppgang i antall brudd på arbeidsmiljøloven. Det norske arbeidslivet er mer presset enn på lenge, mye på grunn av høy arbeidsledighet blant unge.”

Generelt ser det imidlertid ut til at sommerpatruljeringen, som retter seg spesielt mot sommervikarers jobbsituasjon, har hatt en ønsket effekt: ”Da vi startet opp i 1985 fant vi rundt 50 prosent brudd. De siste årene har det ligget stabilt rundt 20 prosent,” skriver LO.

Første møte med arbeidslivet

Gjengen som gjestet Fosen hadde stort sett positive opplevelser. – Vi har møtt mange trivelige folk, og de fleste syns det er stas at vi kommer, forteller de, etter å ha besøkt drøyt 20 arbeidsplasser i Statsbygd, Råkvåg, Åfjord, Botngård, Oksvoll og på Brekstad. – Vi er positivt overrasket over det vi har sett.

– Det vi primært undersøker, er om arbeidskontrakter er i orden, om normale pausebestemmelser følges, og også det som går på lønn og overtidsbetaling. For mange er en sommerjobb det første møtet med arbeidslivet, og det er ikke lett å vite hvilke rettigheter man har. Men vi opplever at veldig mange har hørt om LOs sommerpatrulje.

Ikke alltid like velkomne

Alt er vel å merke ikke rosenrødt på Fosen heller.

– På et par plasser har ikke arbeidsgiverne vært like fornøyd med at vi har kommet, og vi har ikke fått lov til å legge igjen informasjonsmaterialet vi har hatt med, forteller patruljen.

– Vi kan ikke fortelle dere i avisa hvilke arbeidsplasser det gjelder. Men vi har naturligvis våre kanaler for å ta disse sakene videre.

I utgangspunktet kan patruljen stikke innom hvor som helst på ferden sin. Men samtidig baserer de seg på tips, både fra de ulike forbundene i LO og fra lokalbefolkningen. Så de har gjerne en anelse om hvilke arbeidsplasser det kan være lurt å kikke litt nærmere på.

Fra Fosen gikk ferden vestover mot Hitra og Frøya.