På landsbasis får 3,9 millioner lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret sitt nå i juni.

På konto innen to uker

2,6 millioner får igjen til sammen 28 milliarder kroner på skatten, mens 494 000 skattytere må betale restskatt, til sammen 9 milliarder kroner. Cirka 1 million skattytere får skatteoppgjøret mellom 3. august og 25. oktober.

De som har penger til gode vil få dem inn på konto eller på utbetalingskort innen to uker fra 22. juni. De aller fleste får pengene på konto på oppgjørsdatoen. For dem som har restskatt, er tidligste frist for å betale 20. august. De får tilsendt en elektronisk faktura eller en innbetalingsblankett med forfallsfrist i posten, opplyser Skatteetaten i ei pressemelding.

Nytt i år: du kan endre selv

Fra og med i år skal du endre fastsettingen selv hvis du oppdager feil eller får nye opplysninger etter at skattemeldingen er levert. Tidligere måtte du sende en klage på skatteoppgjøret til Skatteetaten. – Du har selv ansvaret for å gi riktige opplysninger til Skatteetaten. Hvis du oppdager at opplysningene du har gitt er feil, så skal du også endre dette selv. Den nye ordningen gjør det enklere og raskere for både deg og Skatteetaten, sier Rune Langsø Johansen, fungerende regiondirektør i Skatt Midt-Norge.

Du kan endre opplysninger opp til tre år etter leveringsfristen. Det gjelder også om du har benyttet deg av leveringsfritak.

Skatteetaten har laget en veileder som hjelper deg med å endre skatteopplysninger selv, eller med å levere en klage i de tilfeller der dette fortsatt er nødvendig. Det gjelder for eksempel endringer i skattemeldinger for inntektsår 2015 og tidligere, eller endringer til opplysninger som Skatteetaten har fastsatt. Disse har du ikke adgang til å endre selv.

Senere oppgjør for næringsdrivende og papirbrukere

Neste skatteoppgjør kommer 2. august. Personlig næringsdrivende og deres ektefeller, og lønnstakere og pensjonister som leverte skattemeldingen på papir får skatteoppgjøret sitt tidligst da. Hvis du ikke tilhører en av disse gruppene og ikke har fått skatteoppgjøret 22. juni, kan grunnen være mangelfulle opplysninger i skattemeldingen, eller du kan være tatt ut til kontroll. Det er løpende oppgjør mellom 2. august og 25. oktober og du vil motta varsel når skatteoppgjøret ditt er klart.

Skatteoppgjør i digital postkasse

Alle som ikke har reservert seg for digital kommunikasjon vil motta varsel om at skatteoppgjøret er tilgjengelig på skatteetaten.no. I tillegg til vanlig elektronisk varsling om skatteoppgjøret på skatteetaten.no, vil det i år bli sendt en kopi av skatteoppgjøret til de 1,6 millioner personer som har registrert seg som brukere av digital postkasse.