Bevilger 1,54 milliarder til støy

Stortingets forsvarskomite går enstemmig inn for å bevilge 1,54 milliarder kroner på støytiltak innenfor og utenfor gjerdet til Ørland flystasjon.

Norske F-35 flyr over USA. I November lander de på Ørlandet. Stortinget kommer til å bevilge 1,54 milliarder kroner til støytiltak i forbindelse med de nye kampflyene.  Foto: SSgt Kyle Van Der Wagen / USAF

Nyheter

- Komiteen merker seg at etableringen av Ørland flystasjon som hovedbase for F-35-flyene innebærer nært opp til en dobling av aktiviteten med kampfly sammenlignet med i dag, og at F-35-flyene avgir mer støy enn F-16-flyene, skriver komitemedlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, FrP, KrF, Senterpartiet, Venstre og Sv i sin innstilling til Stortinget.

Dermed vil et overveldende flertall på Stortinget vedta rammene for støyoppgjøret rundt kampflybasen.

LES OGSÅ: Hele støyoppgjøret på Ørland koster 1,5 milliarder kroner

1,3 milliarder utenfor gjerdet

Stortinget kommer til å bevilge 218 millioner kroner til støytiltak inne på flystasjonen. Det skal brukes for nødvendige støytiltak på inntil 47 bygg innen for gjerdet rundt Ørland flystasjon.

1,32 milliarder kroner bevilges til støyoppgjøret på utsiden av gjerdet. Det skal bekoste innløsning av bygninger og eiendommer, og riving, sikring eller avhending av disse. I tillegg skal pengene finansiere støytiltak på bygninger i støysonen.

1052 bygninger

Forsvaret og politikerne på Stortinget anslår at 1052 bygninger skal få støytiltak på et eller annet vis. De mener også det er behov for innløsning av i alt inntil 313 bygninger og eiendommer som Forsvarsbygg dermed ønsker å kjøpe.