En av de som blir berørt av byggingen av Norges største vindpark, er Maja Kristine Jåma. Hun er del av Sør-Fosen reinbeitedistrikt, som anslår at rundt en tredjedel av vinterbeiteområdene deres vil gå tapt ved bygging av vindparken. Hun var en av mange som var til stede for å vise sin støtte til rettssaken mellom reineierne og Fosen Vind som står bak vindparken.

Vil kjempe

Maja blir intervjuet av flere i media før hun skal holde sin appell. I bakgrunnen står det på samisk: La fjellet være fritt. Foto: Rune Eian

- Reindrift er en av de viktigste kulturelle identitetene som vi samer har. Dette vil ødelegge store områder for oss og kommende generasjoner. Derfor er det så viktig å kjempe for saken, forklarer hun til Fosna-Folket før hun skal holde tale.

Like etterpå strømmer det på med flere støttespillere og Jåma skal holde sin appell.

- At fremtiden vår bare kan bli tatt bort er tungt å sette ord på, får hun frem, men må ta seg en pause mens tårene som renner nedover kinnene hennes forteller videre.

Etter en liten stans fortsetter hun.

- Derfor er det så viktig at vi kjemper videre, sa hun til stor applaus.

- Ikke lurt

Hilde Opoku ville fremme kritiske bystemmer mot vindparken. Foto: Rune Eian

Blant støttespillerne var varaordfører i Trondheim Hilde Opoku og  stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken.

- Som varaordfører i Trondheim er det viktig for meg å vise at ikke alle fra byen er for denne utbyggingen. Det er ikke lurt å fjerne en bærekraftig næring for noen kortsiktige arbeidsplasser og energi vi ikke har bruk for. Dette er ikke et grønt skifte og det er viktig at vi tar denne kampen nå. Jeg vet den er lang og slitsom, men dere skal vite at jeg står sammen med dere, uttalte Opoku fra talerstolen og til Fosna-Folket i forkant.

- Dette er en av de største, om ikke det største, inngrepet i Sør-Trøndelags historie og kan bli helt katastrofalt. Vi kan ikke bruke vindmøller til å skape nye problemer for en bærekraftig næring. Jeg ville heller sett at man satset på vindkraft til havs enn dette, forteller Haltbrekken til Fosna-Folket.

- Hvordan vil du støtte opp om saken fremover?

- Både jeg og SV i Nord-Trøndelag vil fronte saken videre. Vi håper og tror saken vinner fram i retten.

Slik svarer Fosen Vind

Kommunikasjonssjef for Fosen Vind, Torbjørn Steen, forteller at han er enig i at det blir ulemper for de som skal drive med reinsdrift på Storheia.

- Samtidig har dette vært en grundig og demokratisk prosess i ti år, hvor blant  annet planområdene har blitt redusert med 20 prosent i konsesjonen for å redusere ulempene. Den konsesjonen må vi forholde oss til. Så har vi kommet til enighet om en erstatning med de som driver med reindrift i nord, men ikke i sør ennå. Det håper jeg vi gjør.

- Dere får kritikk fra Lars Haltbrekken og Hilde Opoku for at utbyggingen ikke er bra for miljøet og at vi ikke trenger energien. Hva tenker du om det?

- Norske myndigheter har ønsker at det skal bygges ut mer miljøvennlig energi. Selv om man har nok kraft i Norge nå, er det ikke sånn at man ikke vil få behov for dette i fremtiden. Den fornybare kraften kan blant annet brukes til å fase ut ikke-miljøvennlige løsninger innenfor industri og transport.

- Hva tenker du om Haltbrekkens oppfordring om å heller bruke vindkraft til havs?

- Vindkraft til havs og solenergi vil vi få se mer av i verden fremover. Statkraft som er del eierne av Fosen Vind, har blant annet investert i dette i britiske farvann. Men i Norge har det ikke vært mulig å bygge ut havvindkraft lønnsomt.

- Hva tenker du om utfallet av rettssaken som pågår?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg tenker at den er en forlengelse av en grundig og omfattende prosess hvor storsamfunnet må avgjøre hvilke fordeler og ulemper en slik vindpark vil gi.

Følelsesladet

Mens det holdes appeller, løsner ironisk nok et av tauene til banneret med «La fjellet være fritt» på grunn av sterk vind. Foto: Rune Eian

Fosna-Folket tok seg også en ny prat med Jåma etter hun var ferdig med å snakke til de fremmøtte.

- Følelsene tok litt over, men dette er noe jeg og mange andre tenker på hele tiden. Det var flott å se at så mange møtte opp i dag.

- Hvordan tror du utfallet av saken blir?

- Jeg gir aldri opp og mener vi har rettighetene på vår side. Fornuften og rettferdigheten må seire. Det liker jeg å tro, smiler hun.

Les mer: