Saken startet i skjønnsretten til Inntrøndelag tingrett tirsdag. Rettsforhandlingene går av stabelen i lagmannsrettens gamle lokaler på Kalvskinnet i Trondheim.

Norges største

Norges største vindpark er under bygging på Storheia i Åfjord og Bjugn. 80 vindturbiner skal monteres på toppen av fjellområdet. I tillegg skal det bygges rundt seks mil vei i fjellterrenget. Vindparken på Storheia er den største av de fire som bygges på Fosen. Den blir også Norges største. Parken skal begynne å produsere strøm i siste halvdel av 2019.

Det er Olje- og energidepartementet som har gitt konsesjonen for vindkraftutbyggingen. Beslutningen om å investere rundt 11 milliarder kroner i totalt seks vindparker i Midt-Norge (fire på Fosen, red.anm.) ble tatt i februar i fjor. Det er Statkraft, TrønderEnergi og Nordic Wind Power DA som gjennom selskapet Fosen Vind DA står bak utbyggingen.

Byggingen av den første vindparken, Roan vindpark, tok til i april 2016. I august samme år startet byggingen av adkomstveien fra fylkesvei 715 og opp til Storheia. I månedsskiftet april-mai i år startet Veidekke på jobben med veiene oppe på fjellet på Storheia.

Les mer:

- Større enn Alta-saken

Slik så det ut på Storheia i april i år. Det var like før utbyggerne startet med veibyggingen oppe på fjellet. I dette fjellområdet skal det bygges seks mil vei. Foto: Alexander Killingberg

Vindparken på Storheia tar beslag i én tredjedel av vinterbeiteområdene til sør-gruppa i Fosen reinbeitedistrikt. Det er gyldigheten av konsesjonen fra Olje- og energidepartementet som nå skal behandles av skjønnsretten i Inntrøndelag tingrett. Samenes mål er å stanse byggingen av Storheia vindpark. De argumenterer med artikkel 27 i FNs konvensjon fra 1966 som omhandler beskyttelse av urfolks rettigheter og kultur (se fakta). Advokat Geir Haugen fører saken på vegne av reindriftsnæringen. Haugen har svært lang erfaring fra lignende saker. Han var blant annet prosessfullmektig i Alta-saken.

- Dersom man sammenligner inngrepet, er dette en større sak en Alta-saken, sier advokat Haugen.

Han mener reindriftsnæringen har en god sak. Haugen sier også at næringen er innstilt på å anke saken helt til topps, dersom det viser seg nødvendig.

Les mer:

- Vi får se

Det er satt av hele ti dager til rettssaken. Tirsdagen går med til utbyggernes innledningsforedrag. Onsdag blir det befaring på Storheia. Den foretas sannsynligvis med helikopter. I tillegg til advokat Haugen, representerer Leif Arne Jåma og Arvid Johnar Jåma Sør-Fosen reinbeitedistrikt. Leif Arne er leder i Sør-Fosen driftsgruppe.

- Er du spent?

- Alltid spent.

- Hvordan blir det å møte utbyggerne i retten?

- Vi får se, sa en noe ordknapp Arvid Johnar Jåma til Fosna-Folket like før saken startet i retten tirsdag morgen.

Han sa mandag at reindriftsnæringen må ha tro på seier.

Bildet viser adkomstveien til Storheia vindpark. Veien går opp lia fra Austdalen til Storheia. Foto: Alexander Killingberg

Tror ikke på byggestans

Advokat Johan Fredrik Remmen representerer utbyggerne i saken.

- Advokat Haugen mener denne saken er større enn Alta-saken om man ser på inngrepets størrelse?

- Det høres rart ut.

- Haugen mener reindriftsnæringen har en god sak. Hva mener du?

- Vi har ikke kommet hit for at vi ikke har tro på saken. Vi har tro på at alt er i orden her.

- Så du tror ikke utbyggingen på Storheia vil bli stanset?

- Det er ingen grunn til å tro at utbyggingen blir stoppet, sa Remmen like før retten ble satt tirsdag morgen.

Utbyggernes representanter hengte opp dette kartet i rettssalen i Trondheim. Her ser man de fire vindparkene Storheia, Roan, Kvenndalsfjellet og Harbakfjellet som skal bygges på Fosen og områdene parkene beslaglegger. Videre vises reinens beiteområder.