Se video:

- Et nettbrett kan bli et «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet på føreren

En skisko eller nettbrett kan bli et livsfarlig prosjektil i bilen. Vegvesenet ber folk bruke hodet når bilen skal pakkes til påskeferien.

Last bilen riktig
  • -Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet
  • -Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • -Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • -Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • -Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • -Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • -Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.
  • -Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).
Nyheter

Selv noe så dagligdags som et løst nettbrett i baksetet, som ungene spiller eller ser film på, kan ta liv. Det er store krefter som arbeider i en kollisjon.

- Bruk hodet, ikke mist det! Et nettbrett kan bli et «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet på føreren. Et brett veier under en kilo. Usikret i baksetet vil dette treffe seteryggen foran med en kraft med 24 kg ved en bråstopp i 50 km/t. Økes farten til 70 vil kraften bli 36 kilo og hele 96 kilo i 100 km/t, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Fulle biler

Fullastede biler er et vanlig syn i påsketrafikken. Bagasje, skiutstyr og annet er med når folk setter kurs mot familie eller hytta.


- Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak slynges fremover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil fører til at skadeomfanget blir større i mange ulykker, sier vegdirektøren.

Last dreper

Vegvesenet kjenner til ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen 

- All last må sikres forsvarlig før du starter kjøringen. Vi vil ha alle trygt fram og tilbake i påska, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.