Biskop Tor Singsaas mener programmet som er lagt opp i regi av Ørland kultursenter, i samarbeid med Ørland kirkekontor og bispedømmet, er den viktigste aktiviteten i hele Nidaros bispedømme i forbindelse med reformasjonsjubileet.

Härnösand og Lappo

I løpet av reformasjonsseminaret, som foregikk i Ørland onsdag og torsdag denne uka, deltok Singsaas sammen med biskop Eva Byström i Härnösands bispedømme i Sverige og biskop Simo Peura i Lappo bispedømme i Finland. Alle tre var også blant foredragsholderne under seminaret som i år hadde arbeidstittelen «En kirke dømt til forandring».

- Udelt positive

Singsaas sier til Fosna-Folket at hans kolleger fra de midt-nordiske bispedømmene i Sverige og Finland også var udelt positive etter besøket på Fosen, som også omfattet en omvisning på Austrått med historiker Daniel Johansen som guide.

Historiker Daniel Johansen guidet seminardeltakerne under besøket ved Austrått Foto: Skjalg Ledang

En som setter pris på den gode tilbakemeldingen er prosjektmedarbeider Hallgeir Grøntvedt ved Ørland kultursenter. Grøntvedt har vært sentral i planleggingen av aktivitetene som foregår i jubileumsåret for reformasjonen. - Slike tilbakemeldinger viser at seminaret også er en god markedsføring av historien vi har i Ørland, som er unik i Norsk sammenheng.

Felles endringsprosesser

Når det gjelder temaet for årets seminar, så sier biskop Tor Singsaas at det er verdifullt å utveksle erfaringer og kunnskap med kolleger fra andre nordiske land. Singsaas tegner et bilde der kirken i Sverige på mange måter har kommet lengre enn i Norge med tanke på forandringer i tiden, mens man i Finland kanskje er bak Norge i den samme prosessen.

Historiker Terje Bratberg i engasjert samtale med biskop Tor Singsaas. Foto: Skjalg Ledang

Singsaas har tanker om at kirken framover kanskje må bli tydeligere også folks hverdagsliv, samtidig som han ser selve kirkerommet som et sted der folk i en støyende hverdag kan finne en stillhet når de ønsker dette. Biskopen i Nidaros trekker også fram at det finnes mange ensomme mennesker, tross framveksten av blant annet sosiale medier, og ser at kirken har en oppgave i så måte.

Seminar til 2037?

Årets reformasjonsseminar var det sjuende i rekken, og tanken da man startet var at man skulle avslutte med seminaret i jubileumsåret for reformasjonen. Sogneprest Ola Garli i Ørland sa tidligere i uka at han ser muligheter for å videreføre seminaret som en god tradisjon. Dette støttes også av Hallgeir Grøntvedt.- Vi har diskutert muligheten for å arrangere reformasjonsseminar hvert annet år framover, fram til 500-årsjubileet for den norske reformasjonen i 2037, sier Hallgeir Grøntvedt.