Flertallet mener flyktninger bidrar positivt

7 av 10 nordmenn mener flyktninger bidrar til positivt mangfold, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos for Redd Barna.

85 prosent svarer at de har bidratt for å hjelpe flyktninger. Her deler frivillige ut mat til asylsøkere utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen i august 2015.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nyheter

Samtidig svarer 85 prosent av de spurte at de har bidratt for å hjelpe flyktninger på en eller annen måte.


Ildsjelen Einar (74) ble overrasket med 10 000 kroner

Årets vinner av den lokale Jobzone-prisen er nå trukket, og det ble ildsjelen Einar Rokseth (74) fra Rissa som fikk de ti tusen kronene for sin innsats for flyktningene i Rissa kommune.

 

– Dette viser at regjeringen har mange gode krefter å spille på i Norge – dersom de vil. Men i stedet ser vi en asyl- og flyktningpolitikk med stadige innstramminger og tiltak som skal sende et signal for at færrest mulig kommer hit, sier seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barnas Norgesprogram i en pressemelding.

Vil hjelpe

Tre firedeler av de spurte sier at de gjerne vil hjelpe flyktninger i lokalsamfunnet sitt, slik at de skal føle seg velkomne. 85 prosent mener det er et felles ansvar for befolkningen i Norge å bidra til integrering.

– Regjeringen er opptatt av å være blant de strengeste på asylfeltet i Europa. Undersøkelsen viser at nordmenn ønsker å vise medmenneskelighet og hjelpe til, sier Skybak.


 - De mangler nettverk og kjenner ingen

Bjugn kommune har bosatt 37 flyktninger, men har kun åtte såkalte flyktningvenner som kan bidra til språkpraksis og nettverk i deres nye hjemkommune.

 

7 av 10 har gitt bort klær, leker, utstyr eller annet, mens omtrent halvparten har deltatt i innsamlingsaksjoner eller bidratt gjennom ideelle organisasjoner. Omtrent 1 av 10 har hjulpet til i mottak eller hjulpet enslige mindreårige bosatt i en kommune.

Frp mest skeptiske

Resultatene tyder også på at nordmenn ønsker å fortsette å hjelpe flyktninger. 8 av 10 sier de vil bidra med klær, utstyr eller penger i tiden framover.

Undersøkelsen viser at holdningene til flyktninger varierer med partitilhørighet, ifølge Vårt Land. Velgere som stemmer Rødt, SV, MDG og KrF er mest imøtekommende overfor flyktninger. Her mener det store flertallet at flyktningene vil bidra til et positivt mangfold i Norge. Frp-velgerne peker seg ut som de mest skeptiske.

90 prosent av de spurte Rødt-velgerne sier at de kjenner en flyktning, med SV og Krf-velgere hakk i hæl. Blant Høyre-velgerne er det færrest som sier de kjenner en flyktning.

(©NTB)


Vil ikke redusere antall flyktninger

Nedjustering av antall flytninger er uaktuelt for Rissa kommune.