- Vi ser litt revolusjonerende på dette

Etter et inspirerende seminar i Berlin, bestemte Harry Antonsen og Morten Antonsen seg for at de ønsket å starte med blåseisolering av hus på Fosen. Onsdag var de hos sin første kunde på Ørlandet.

Morten blåser minerallulla inn med pumpe, og resultatet blir kompakt og skal ikke sige.   Foto: Siri Wold Theodorsen

Nyheter

- Vi tente på ideen tvert, sier de to.

Firmet Isoenergi Fosen AS ble opprettet, og bil og utstyr ble kjøpt inn. Harry og Morten, som begge fra før jobber i Austrått Bygg AS behøvde ikke tenke lenge på at dette var en arbeidsmetode de ville prøve ut, og med kyndig veiledning fra kolleger fra Isoenergi Midt-Norge var det onsdag klart for å isolere hus for den første kunden på Ørlandet.

- Som bomull

- Dette er mye bedre enn Glava. Det er som bomull i konsistens, og det klør ikke som Glavaen gjør, og blåseullen har også godkjenning fra SINTEF, i tillegg til at den ikke siger, forteller Harry Antonsen.

Produktet som brukes er ifølge Isoenergi Midt-Norge det eneste minerallullet som har teknisk godkjenning på bruk i nye bygg, og har gode varme-, lyd- og brannegenskaper.

Effektivt og arbeidsbesparende

Isolasjonen blåses inn med pumpe som fylles i en lastebil utenfor bygget, og ifølge Antonsen er metoden både effektiv og arbeidsbesparende.

- Man sparer mye tid på isolering av hus på denne måten. Hvis vi skal bruke dette huset som vi nå isolerer som eksempel, ville det tatt cirka 75 timer å gjøre det på den vanlige måten. Nå kan to mann gjøre det på én dag, vi ser litt revolusjonerende på dette, sier han.

Metoden kan benyttes til å isolere både vegger og tak, på nye og gamle bygg. Særlig fordelaktig er metoden med tanke på å isolere i vanskelige hulrom.

- Det gir en bedre isolering, da man kommer til i alle hulrom, rundt rør og lignende. Man slipper også arbeidet med skjæring og bæring, og det blir ikke noe svinn og avskjær, forklarer Antonsen.

Demonstrasjon

Han er også fornøyd med at blåseullen ikke støver på samme måte som annen isolasjon.

- Det er ypperlig for å etterisolere kaldloft i gamle hus, og det er også det som er enklest å gjøre. Det går ganske fort unna, og en ekstra fordel er at det ikke støver. Jeg reagerer normalt på Glava, men dette tåler jeg, sier Antonsen.

Flere entreprenører fra Fosen tok også turen for å få en demonstrasjon av metoden. Utstyr er bestilt fra Sverige, og nå satser Isoenergi Fosen på å bli leid inn til isolasjonsoppdrag av både private huseiere og entreprenører på Fosen.

- Mange fordeler

- Vi dekker hele Fosenregionen og opp til Steinkjer. Har vi kapasitet til det og gutta i Trondheim har bruk for oss så kan vi også steppe inn for dem og vice versa, sier Antonsen.

- Målet er at Isoenergi Fosen skal lønne oss med tida, men per i dag så leies vi ut gjennom Austrått Bygg. Vi ser på dette som en fornuftig investering, og har trua på at det vil gi avkastning ganske raskt, vi ser mange fordeler med det, forteller Antonsen.