Elevene ved en ungdomsskole på Fosen fikk onsdag forrige uke en oppfrisking i reglene for nettvett etter at rektor fikk nyss om at elever skrev negative kommentarer til hverandre på applikasjonen Jodel.

Anonym app

Jodel gjør det mulig å skrive meldinger anonymt, og henter inn aktivitet innenfor en radius på cirka 10 kilometer. Appen har blitt svært populær i de fleste ungdomsmiljøer, inkludert Fosen.

- Jeg ble varslet om dette på mandag før skolestart, og gikk selv inn for å se hva det dreide seg om. Jeg fant mye negativt, og bestemte meg derfor for å ha et allmøte med elevene, sier rektoren ved skolen.

Ifølge rektoren skal konflikten på sosiale medier ha vært mellom de nye 8. klassingene og 9. og 10. trinn. Det skal ifølge rektoren ikke være snakk om uthenging av enkeltpersoner.

«Dramaklasse»

I meldingene, som ligger ut offentlig på applikasjonen, har 2003-kullet som nå begynte ved ungdomsskolen blitt beskrevet i mindre flatterende ordelag. De kalles blant annet en «dramaklasse».

- Det er helt uaktuelt. Hvis man ikke kan stå for det man skriver, bør man ikke skrive det i det hele tatt, sier rektoren, som mener det er problematisk at appen gjør det mulig å skrive kommentarer og meldinger anonymt.

- Møkka-app

- Det er en møkka-app, synes jeg. Den minner meg på mange måter om appene Ask og Kik som har vært knyttet til nettmobbing tidligere. Derfor var også skolen redd for at det ville oppstå problemer med Jodel, sier rektoren, som understreker at applikasjonen kan være nyttig dersom den brukes fornuftig.

Den aktuelle skolen er mobilfri, og elevene må levere fra seg telefonene sine i et såkalt «mobilhotell» der de oppbevares til skoledagen er omme.

Mobilforbudet skaper imidlertid ikke et skarpt skille mellom skole og fritid.

Påvirker miljøet

- Trender på sosiale medier sprer seg utrolig fort, derfor mente vi at det var best å gripe inn så tidlig som mulig. Selv om dette ikke har blitt skrevet i skoletida påvirker det likevel miljøet og trivselen på skolen.

Under allmøtet som ble holdt forrige uke benyttet rektoren anledningen til å minne på elevene hva som er greit og ikke greit på sosiale medier.

- Jeg ga også beskjed om at mobbing, trakassering eller sjikane på nett, rettet mot enkeltpersoner eller grupper, vil meldes fra om til politiet.

Følger med appen

Både rektoren og flere lærere følger aktivt med inne på Jodel, og ifølge dem har det blitt stille etter allmøtet.

Skolen har også informert foreldre og foresatte om forholdet, og håper at de voksne vil følge ekstra godt med på hva barna gjør på mobilen.

- Jeg vet ikke om foreldrene er godt kjent med Jodel, men jeg oppfordrer til å holde seg orientert om hva ungene holder på med på sosiale medier. Elevene bruker ikke Facebook i like stor grad lengre, i stedet bruker de apper som Snapchat, Jodel og Instagram.

Skjermdump.