Alt for Norge-deltaker:

- Vi skal definitivt besøke Rissa

Norskamerikanske Kate Mills (34) har aner fra Bergsaune gård på Fosen. Kanskje er du i slekt med Kate?
Nyheter

Norskamerikanske Kate Mills (34) er blant årets deltakere i TV-programmet Alt for Norge, hvor hun skal konkurrere med 11 andre om å få møte sin norske slekt. Kate bor i Bellingham i Washington i USA, men har røtter fra Rissa. Begge oldeforeldrene hennes, på morens side av slekta, vokste opp på Fosen.

- Jeg gråt og gråt

LES OGSÅ: Amerikanske Kate leter etter Fosen-røttene sine på TV denne høsten

Kun tilfeldigheter førte til at hun meldte seg på det populære programmet.

- Jeg hadde faktisk aldri hørt om programmet før i fjor høst da en venn delte en lenke på Facebook om at de holdte åpne auditioner i Seattle. Jeg klikket på linken, så et klipp av noen som fikk reise til familiegården sin og lese et brev, og jeg gråt og gråt. Da visste jeg at jeg måtte gjøre dette, forteller Kate til Fosna-Folket.

Kate har lenge vært opptatt av å lære om sine norske aner og den norske kulturen. Hun mistet moren sin som 9-åring, og har derfor hatt begrenset med informasjon om sin norske familie og hvor de kom fra.

Lite lokalkunnskap

- Som voksen har jeg oppsøkt og lært så mye jeg kan om Norge og mine røtter slik at jeg kan tette det gapet for mine døtre, sier Kate.

Hun hadde aldri vært i Norge eller Europa før Alt for Norge, og innrømmer at lokalkunnskapene om «hjembygda» Rissa er noe mangelfulle.

- Jeg vet ikke så mye annet om Rissa enn at det ligger nærme Trondheim. Fra hva jeg kan se på kart er det nært vannet, og det ser ut som du kan ta ferje fra Trondheim, noe som er artig for meg ettersom vi har mange ferjer der jeg bor i Washington, sier Kate, som ikke kan avsløre om hun har besøkt Rissa enda av hensyn til programmet som sendes på TVNorge i september.

Slekter fra Bergsaune

Oldeforeldrene hennes, på morens side av slekta, bodde i Rissa. Kates oldefar het Bernt Aune, og var sønn av Johan Jakobsen og Johanna Johansatter. De bodde på Bergsaune gård i Rissa. Kate har ikke funnet ut mye om oldemoren sin Anna Marie Olesdatter, men vet at hun var datter av Karoline Jørgine Fredriksdatter og Ole Johansen.

Det gjenstår fortsatt å se om Kate får vite mer om slekten sin og om hun blir den heldige til å få møte etterkommerne deres i Rissa.

- Elsket Norge

Kate er vel hjemme i Amerika igjen etter innspillinga. Hun innrømmer at hun savner Norge, og mest av alt savner hun norsk snacks.

- Jeg elsket å være i Norge! Det norske landskapet tok pusten fra meg, og jeg elsket folket, selv om jeg lærte at nordmenn ikke er så glad i «small talk». Jeg ble veldig overrasket over mengden mat som serveres i tube, og forelsket meg helt i en spesiell snacks som heter chilinøtter, sier Kate og forteller at hun har lett høyt og lavt etter nøttene i USA uten hell.

- Hvis noen kan sende chilinøtter til meg, hadde jeg blitt veldig takknemlig!

Hun håper å reise tilbake til Norge igjen om ikke alt for lenge, og denne gang reiser hun med ektemannen Dan.

- Vi skal definitivt besøkte Rissa, lover Kate.