10 ting du ikke visste om Fosen

Hvis alle disse var gammelt nytt, kan du med rette kalle deg en ekte fosning.
Nyheter

Den mangfoldige halvøya vår er full av skjulte skatter og spennende «funfacts». Her serverer Fosna-Folket et lite knippe av dem.

1. Eldgamle spor:

Fosen kan vise til noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge. Sporene er over 11 000 år gamle. Noen av landets eldste bosettinger, samt største samling av gravhauger og bautasteiner finnes her.

2. Offer for tysk aksjon:

Den største tyske offensive aksjonen mot norske sivile i Norge under andre verdenskrig fant sted på Fosen. Operasjonen ble kalt «Oleander» og berørte Leksvik, Rissa, Stjørna, Bjugn, Ørland og Åfjord. Aksjonen begynte 26. mai 1944 og resulterte i 60 arrestasjoner.

3. Betyr gjemmested:

4. Navnet «Fosen» er etter leddet –fosen i øya Storfosna og gården Storfosen. Fra norrønt av var navnet «Fólgsn», som betyr gjemmested.

4. Fargesprakende herskapsborg:

Da den herskapelige Austråttborgen i Ørland ble bygd skal fargen ha vært noe mer iøynefallende enn den er i dag, nemlig rosa. Pigmenter i maling var ment til å signalisere rikdom og velstand. Det er uvisst hvilket årstall den ble malt hvit, slik vi kjenner den nå.

5. Her jobber det flest:

5. De to største arbeidsgiverne på halvøya er Ørland Hovedflystasjon og Rissa kommune. De sysselsetter per i dag henholdsvis om lag 700 (ekskludert vernepliktige) og 600 ansatte.

6. OL-gull til Fosen:

Bente Kvitland fra Skaugdalen i Rissa er første fosning til å ta OL-gull. Fotballspilleren var ikke på banen en eneste gang under lekene som ble avholdt i Sydney i 2000, men kan likefullt kalle seg olympisk mester.

7. Ble til i en kjeller:

Fosna-Folket ble startet opp i 1964 av Ada Schwabe Einarsen og Jan Einarsen i kjelleren deres på Brekstad. Einarsen var for øvrig redaktør i avisa fram til 1978.

8. Største hule i fylket:

Fosen er hjem til Sør-Trøndelags største hule. Det er Harbakhula i Åfjord, som rager 20 meter over havet, er 12 meter bred og ca. 130 meter lang.

9. 8 prosent er fosninger:

Per januar 2015 bor det 25 315 mennesker på Fosen. Det utgjør cirka 8 prosent av befolkningen i hele Sør-Trøndelag.  

10. Anerkjent general:

Den første generalen som nedkjempet tyske styrker og tok tilbake norsk territorium under andre verdenskrig kom fra Fosen. Han het Carl Gustav Fleischer, født i Bjørnør i 1883, og ledet koalisjonen mot tyskerne i Narvik våren 1940.

Kilder: Trondelag.com, Store Norske Leksikon, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Wikipedia, Kommunal- og moderniseringsdepartementet