Når sesongen starter tar han gjerne turen til Fosen og til sitt hemmelige ramsløksted for å høste mengder av den etter hvert svært så populære planten.

Vokser mye ramsløk på Fosen

- Det finnes omtrent 300 typer løk i Norge, men det er ikke så mange som vet om det, forklarer Christer, som bruker mye av råvarene han selv høster ute i naturen på menyen i Restaurant Kommandanten på Kristiansten festning i Trondheim.

Ramsløken finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag, og det vokser mye av den på Fosen.

Sesongen var over for ei måneds tid siden, og Christer anslår at han da plukket 150 kilo av den ettertraktede ramsløken. Selv om den nye ramsløkplassen forblir en hemmelighet, forteller Christer at de som ønsker å plukke selv til neste vår kan finne mye av den på Storfosna eller Frosta.

- Gå etter lukta av løk

Bladene kan ved første øyekast ligne mye på liljekonvall, men da finnes det enkle grep for å avgjøre om man har truffet riktig, forklarer Christer:

- Det er bare å gå etter lukta av løk, hvis du kjenner den så er det ramsløk. Hvis ikke kan det være liljekonvall, som er svært giftig. For å være helt sikker på om det er ramsløk du har funnet, kan du rulle den litt mellom fingrene så kjenner du det på lukta, forteller han.

Hvis du finner en god flekk, er det lett å plukke på en time.

Vikingene brukte i sin tid mye ramsløk, men det er først nå i de siste fem-seks årene at den er blitt en trendløk, forklarer Sandø. Selv bruker han den til alt fra fisk til grillretter og pizza.

Sterk smak

- Når jeg plukker løken tar jeg bladene og lager olje på dem. Stilkene syltes, og så siler jeg plantematen og bruker til pesto. Ramsløken har en ganske sterk smak, en mellomting mellom vanlig løk og hvitløk, forklarer Sandø.

På restauranten bruker han den blant annet til ørret som han røyker sjøl, og det smaker ifølge kjøkkensjefen sjøl helt fortreffelig. Det å være kjøkkensjef er en krevende jobb, og når Christer først har litt fri så er han gjerne på Fosen for å nyte godt av det som finnes i naturen her.

- Da drar jeg gjerne til reservefamilien min, Mildrid Nåvik-Juul og Petter Juul som er foreldrene til venn og kokkekollega Jonas Nåvik.  Da plukker vi sjøkreps eller annet snadder fra havet og naturen på Fosen, som tilberedes og nytes i godt lag, forteller Christer.

Christers ramsløksolje:

Kjør en halv kilo ramsløk med 8dl nøytral olje i kjøkkenmixer. Varm opp til 75 grader i cirka 4 minutter. Sil av olje gjennom et klede. Da skal man ha en grønn olje som kan brukes som den er, eller til ramsløksmajones. Plantematerialet kan blandes med pinjekjerner og en god fastost.

Salt, pepper og en god eddik gir en fin pesto.

Majones: 1egg, 2eggeplomme og litt god eddik. Pisk luftig og tilsett ramsløkolje i tynn stråle til den tykner. Smak til med salt sukker og eventuelt eddik. Fin til sjømat og gode smørbrød!