Utgir seg for å være datareparatører:

Se opp for telefonsvindlere på Fosen

Flere av Fosna-Folkets lesere forteller at de i den siste tida er oppringt av svindlere som utgir seg for å være datareparatører. De fremstår som profesjonelle, og er ute etter passord og personlige koder.

Flere av våre lesere forteller at de i den siste tida er oppringt av dette nummeret. Det er svindlere som utgir seg for å være datareparatører.  Foto: Siri Wold Theodorsen

Nyheter

Maiken Thronæs forteller at hennes bestemor Brit Thronæs som er bosatt i Høybakken i Bjugn kommune ble oppringt sju-åtte ganger på mandag og tirsdag, av svindlere som utgir seg for å være datareparatører.

LES OGSÅ: - Ikke ta telefonen om dette nummeret ringer

Stiller mange spørsmål

- Bestemor ble oppringt og stilt en hel masse spørsmål om sin PC. De ga seg ikke selv om bestemor sa nei.  Når de ringer så sier de at de ser at du har en PC i bruk som må fikses, forteller Maiken.

Mandag og tirsdag denne uka ringte svindlerne stadig tilbake til Brit, og tilslutt svarte Maiken og ga klar beskjed om at de måtte slutte.

- Jeg sa til dem at de måtte slutte, og aldri ringe tilbake hit. Da la de på, forteller hun.

Ifølge Thronæs er svindlerne godt drillet på hva de skal si. De stiller mange spørsmål, og tilslutt vil de ha passord.

- Det virker som de følger et manuskript og de fremstår som profesjonelle. De kjører på med masse spørsmål og du slipper ikke til. Man hører at det er bare tull, nummeret er registrert i Stobritannia men de snakker ganske dårlig engelsk, forteller Maiken.

Kontorlyder i bakgrunnen

Det er også mye bråk som høres i bakgrunnen, slik at det skal høres ut som om svindlerne ringer fra et kontorlandskap, forklarer hun.

- Heldigvis er bestemor oppegående og ganske god i engelsk, men jeg skjønner at folk som kanskje ikke er like gode i engelsk og som ikke er særlig datakyndige kan la seg lure av disse, sier Maiken.

Nå skal hun blokkere nummeret svindlerne ringte fra, og håper at bestemoren slipper flere uønskede telefoner.

- Jeg tror ikke nummeret hennes er registrert på Gule Sider engang. Nå må vi bare blokkere nummeret, og det er vel ikke så mye annet å få gjort med det enn å advare mot disse svindlerne. Det er jo litt merkelig at de ringer rundt til så mange på et lite sted, jeg håper folk blir litt bevisste på dette og ikke lar seg lure, sier Thronæs.

- Unngå å gi fra deg passord

Fungerende lensmann Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt forteller at politiet foreløpig ikke har fått noen meldinger om svindelforsøk, men oppfordrer folk til å ikke ta telefonen dersom det er lange, utenlandske nummer de ikke kjenner til.

- Det er ikke så mye vi får gjort med det, men vi oppfordrer folk til å ikke svare dersom de blir oppringt av lange nummer de ikke er kjent med, sier Stjern.

Han forklarer at politiet også er kjent med at enkelte svindlere har tatt i bruk norskregistrerte nummer.

- De fleste hører at det er svindel når de blir oppringt, men det beste rådet vi kan gi er at du må unngå å gi fra deg passord og personopplysninger dersom du blir oppringt av disse svindlerne, sier Stjern.