Lars Asle Larsen (55)

Revykongen fra Åfjord

Humor, latter og samfunnskritikk går hånd i hånd for revyinstruktør og amatørskuespiller Lars Asle Larsen (55).

Lars Asle Larsen 

Nyheter

Åfjordingen er blant de nominerte til Fosenprisen i kultur etter lang fartstid som revyinstruktør, skuespiller og revyartist og som leder for Åfjord teaterlag.

- Jeg har bestandig vært litt gal. Jeg har aldri vært redd for å eksponere meg selv, forteller Lars Asle om hvorfor han kastet seg ut i revykunsten for over 30 år siden.

Aktivt revylag

Noen år etter at han debuterte på scenen ble Lars Asle leder for Åfjord teaterlag, hvor han har skrevet og produsert en rekke oppsetninger. I 2012 vant han Åfjord kommunes kulturpris, og i fjor hadde teaterlaget stor suksess med revyen «Vinn vind».

- Bygda trenger et aktivt revylag, mener jeg. Åfjord har rundt 3000 innbyggere, og i de siste årene har 1000 av dem møtt opp på våre forestillinger. Det er et tegn på at folk har behov for å komme seg ut og flire litt, sier Lars Asle.

For han har humor alltid vært viktig. Det er viktig å kunne le av både seg selv og samfunnet en lever i, mener Lars Asle.

Harselerer med ordførere

- Vi som driver med revy liker å pirke borti samfunnsspørsmål på en humoristisk måte. Vi har friere tøyler enn folk flest, og kan herje litt med offentlige personer som ordførere og politifolk.

Gjenkjennelsesfaktoren bør være høy i en kvalitetsrevy.

- Den bør skildre komiske situasjoner som kan oppstå i hverdagen vår også. Det er ofte da publikum ler mest, sier han.

Og Lars Asle snakker av erfaring. Ikke nok med at han har ledet Åfjord teaterlag i en årrekke, han har også underholdt i flere av Norges største byer og framført sketsjer på prestisjetunge Høylandet. Her framførte han nummeret «Ekkoet» sammen med Arne Haugsnes.

 Generasjonsskifte

- Det var full sal og stor applaus. På et punkt tok publikum nesten over forestillinga. Det var utrolig artig, sier Lars Asle.

For å vekke fram slike reaksjoner hos tilskuerne gjelder det å være god på timing.

- Som revyartist må du ha en slående replikk, god ansiktsmimikk og kroppsbeherskelse. Det beste er når man klarer å være artig selv uten å si noe som helst.

Tradisjonen tro er han også i år instruktør for årets russerevy ved Åfjord videregående skole. Premieren står til i høst, og før den tid skal Lars Asle dele sine erfaringer og tips med avgangselevene.

- Jeg har vært instruktør for russerevyen i snart 21 år, og nå kommer døtrene og sønnene til det første kullet jeg hadde, sier han lattermildt.

Lover komedie

Han synes det er artig å spre gleden ved revy og scenekunst til elevene. Det er ungdommene selv som skal lage sketsjene.

- Mange av dem går fra å være litt stille og sjenerte til å bli utadvendt og glad i å stå på scenen. De oppdager nye sider av seg selv underveis i prosessen, sier instruktøren.

Sammen med teaterlaget er han også i planleggingsfasen av en ny oppsetning. Akkurat hvilket stykke de skal sette opp, er usikkert, men Lars Asle kan avsløre at det blir en komedie.

Han håper engasjementet for revy kan vokse seg ennå større i Åfjord, og at flere tar skrittet til å bli med på oppsetninger i bygda. Lars Asle gir seg i hvert fall ikke med første, og takker varmt for nominasjonen til Fosenprisen.

- Det betyr at jeg har gjort noe riktig, og at folk setter pris på meg, sier han.

Fosna-Folket presenterer vinnerne i uke 25!