Ja til Åfjord, nei til Bjugn

Roan kommunestyre har torsdag hatt kommunereformen på plakaten.

Invitasjonen fra Bjugn skapte stor hodebry for roanspolitikerne. Hanne Skjæggestad (V) sitt forslag om å si nei tatt til Bjugn høstet flertall.  Foto: Terje Dybvik

Nyheter

Under møtet i Roanstua var det i hovedsak to punkter det skulle stemme over: sammenslåing med Åfjord kommune fra og med 1. januar 2020. Punkt 2 gikk på å gå i dialog med også Bjugn kommune og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag  for se på en eventuell videre prosess hvor også Bjugn slutter seg til.

Utsettelsesforslag falt

Stian Skjærvik Hansen (Ap) satt fram forslag om å utsette saken.

- Skal Bjugn inn på banen, vil vi bli en enda større utkant enn vi er i forhold til bare Åfjord, framholdt Hansen.

Utsettelsesforslaget høstet seks stemmer, og falt.

Flere av kommunestyrets medlemmer uttrykte stor usikkerhet i forhold til at Bjugn har kommet sent inn på banen.

«Rødt kort» til Bjugn

Ordfører Einar Eian viste til at han hadde fått en mail fra Alf-Petter Tennfjord mens kommunestyremøtet pågikk. Der  understrekte Tennfjord  overfor Eian og kommunestyret at Roan kunne når som helst trekke seg ut av en dialog med Bjugn, selv om de startet en.

Hanne Skjæggestad (V) satte fram en nytt forslag til punkt 2, som gikk på at Roan kommunestyre skule takke nei til invitasjonen om dialog fra Bjugn, ved å vise til at Bjugn hadde kommet såpass seint på banen til at det var tid til en  konsekvensutredning.

- Selv om Bjugn nå sier at de godtar Årnes som kommunesentrum, så må vi ikke tro annet enn at styrkeforholdet over tid tilsier at Bjugn vil jobbe for å få flest mulig sentrale tjenester lagt til Botngård, framholdt Skjæggestad.

Forsalget fra Skjæggestad høstet 14 stemmer mot 3 til forslaget fra rådmannen. Dermed blir det sammenslåing med Åfjord, mens Roan nå har gitt Bjugn en form for rødt kort.