Hvor mange hoggormen det er ute i naturen, varierer ikke så mye, men vi kan si noe om når det er størst sannsynlighet for å se hoggorm. Når det har vært litt kaldere i været, for eksempel en kald natt, så kommer det en varm formiddag, da er det stor sannsynlighet for at hoggormen ligger ute og soler seg, forteller Dolmen.

- Godt med orm

Han står blant annet bak studien «Hoggormen i Norge – om overdrivelser, nordgrenser og juks» og har forsket mye på hoggorm.

- Dersom det har vært varmt i været en stund, er det større sannsynlighet for at hoggormen ligger i gresset eller nede i jorda. Da ligger den mer i skjul, forklarer Dolmen.

Han er om dagen mye i Bymarka i Trondheim for å se etter hoggorm.

- Selv om det ikke varierer så mye hvor mange orm det er rundt oss, så har jeg inntrykk av at det er godt med orm i år. Men vi vet jo hvor vi skal lete, legger ormeksperten til.

- Forsvarer seg

Han forteller at hoggormen nærmest aldri går til angrep.

- Men den forsvarer seg dersom den føler seg truet.

- Så det er kanskje størst sjanse for å bli stukket dersom man går seg på den uten å se den?

- Ja. Eller at man rett og slett tråkker på den. Jeg har selv sittet i terrenget på Fosen og spist matpakka mi. Da jeg reise meg, så jeg at det lå en hoggorm like ved. Hoggormen er fredelig, men man skal heller ikke spøke med den, advarer Dolmen.

Orm på Blåheia

I Bymarka ikler Dolmen seg hansker og løfter opp ormene.

- I mars og april kunne jeg løfte dem opp, uten at de bet meg. I går var det imidlertid noen bitemerker i hanskene, forteller han.

Hoggormen biter med andre ord mer ifra seg jo varmere det blir i været.