Sølvtina til flere fosninger

Fire gårder fra Fosen ble nylig tildelt sølvtina og flere har fått plaketter for utmerket melkeproduksjon.

Jan Robert Humstad og Hilde Haugsdahl Humstad fra Åfjord fikk Sølvtina.   Foto: Katrine Lunke

Nyheter

Nylig mottok til sammen 85 melkeprodusenter fra hele landet TINEs høyeste utmerkelse for topp melkekvalitet, Sølvtina.

Øyvind Waterloo - Leksvik, Brit Undselli Halvorsen og Rune Halvorsen – Leksvik, Brit Heidi og Nils F. Rian fra Vanvikan og Hilde Haugdahl Humstad og Jan Robert Humstad fra Åfjord er fosningene som mottar sølvtina denne gangen.

Edel vare

20-årsplaketter gikk til Heidi og Ottar Olsøy – Rissa, Ann-Britt og Tormod Dyrendahl – Fevåg, Hasselvika Samdrift – Hasselvika, Mariann og Helge Sørmyr – Bjugn, Sissel Pauline Johnsen – Bjugn, Alf Markanes – Åfjord, Torunn og Svein Amundal – Åfjord.

10-årsplaketter gikk til Irene og Per Kristian Øien – Uthaug samt Anny og Jon Husdal – Åfjord.

Høgtidelig

Tildelinga fant sted under ei høytidelig markering på Lillestrøm i forkant av TINEs årsmøte

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka kategoriseres som «elitemelk». Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, hedres med Sølvtina.

Grundighet

TINEs styreleder Trond Reierstad og konsernsjef Hanne Refsholt stod for utdeling på Lillestrøm tirsdag kveld 26. april. Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin råvareleveranse, og nær 5 500 dager med god fjøsdrift må til for å kunne motta den eksklusive tina i sølv.

– Sølvtina er et symbol på det langsiktige og møysommelige arbeidet bønder har lagt ned over mange år. Mottakerne har utført et imponerende godt arbeid med vekt på kvalitet og grundighet over lang tid, sier Hanne Refsholt, konsernsjef i TINE.

Elitemelk

Styreleder Trond Reierstad er stolt over den dyktighet og grundighet mottakerne av Sølvtina representerer. Bak prestasjonene ligger yrkesstolthet, gode hygienerutiner og grundig planlegging og oppfølging av alle deler av gårdsdrifta, med stor vekt på å ta vare på dyra på beste måte. TINEs rådgiverapparat med eksperter på dyrehelse og melkekvalitet bidrar også.

Fakta

Sølvtina er en tine laget av ekte sølv hos gullsmed Th. Martinsen i Tønsberg.

Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk 15 år på rad uten en eneste feil. De står for svært god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyrevelferd.

Målet med hedersprisen er å påskjønne dyktige melkeprodusenter og øke interessen for godt fjøsstell, god gårdsdrift og levering av melk med særdeles god kvalitet.

Sølvtina ble overrakt av konsernsjef Hanne Refsholt og styreleder Trond Reierstad i TINE.

Sølvtina har vært delt ut hvert år siden 1994.

Årets mottakere: 83 mjølkebønder mottar Sølvtina

Kvalitetsmelk

Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin råvareleveranse. Melka er målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall (indikerer infeksjon), bakterienivå og frie fettsyrer.

For å sikre god melk i butikken, tester TINE kvaliteten på melka åtte ganger gjennom hele verdikjeden fra fjøset og fram til butikk.

Bonden mottar ekstra tillegg i prisen for melka dersom den tilfredsstiller kravene til elitemelk.

Melketall 2015

Norske melkebønder leverte 1 454 millioner liter kumelk til TINE i 2015.

 2015 mottok TINE 51,4 millioner liter økologisk melk.

I tillegg leveres cirka 20 millioner liter geitemelk.

95 prosent av all kumelk som ble levert til TINE i 2015 klassifiseres som elitemelk.

12 500 bønder på 10 000 gårdsbruk er fundamentet for TINEs forretningsdrift.