Mange fra bygda hadde møtt opp til dagens kommunestyremøte der Fagerengets skjebne ble avgjort.

- Årsaken til at vi har lyttet til folk i Lysøysundet og beholdt skolen, er at vi har tatt oss råd til det. I fjor satt jeg og leitet etter penger til å bevare skolen, og fant det. Men i år finner vi ikke det, sa ordfører Ogne Undertun (Ap).

Etter voteringen forlot skuffede bygdefolk fra Lysøysundet lokalene.

- Da er det nettopp gjort et vedtak på at Fagerenget skole legges ned. Det er et tungt øyeblikk, selvsagt tyngre for noen enn for andre, men jeg håper at vi etter hvert kan få en konstruktiv dialog på hvordan vi på best mulig måte kan bidra til videreutvikling av Lysøysundet, sa ordføreren.

Ogne Undertun stemte for å legge ned skolen.

Millionunderskudd

Bjugn kommune hadde et regnskapsmessig underskudd på opp mot 20 millioner kroner i fjor. Det oppsamlede underskuddet er på om lag 35 millioner kroner. Som Fosna-Folket tidligere har omtalt, er kommunen i gang med å finne tiltak for å rette opp økonomien. Nedleggelsen av Fagerenget skole er en del av sparetiltakene.

– Må være grenser

Det var delte meninger i kommunestyresalen om det var riktig å legge ned Fagerenget og flytte elevene til Botngård skole fra 1.august.

Per Odd Solberg (Bygdalista) var en av seks som stemt imot nedleggelse av Fagerenget.

– Jeg synes vi kan si at vi i denne perioden venter med å gjøre et vedtak. Vi vet at det kommer 10-15 nye elever og da vil skoledriften være forsvarlig. Hvis Fagerenget ryker kommer vi til å levere en lovlighetskontroll, og da ønsker vi at de innspillene som er kommet blir lagt ved, sa Per Odd Solberg.

Også Senterpartiets Ole Graneng stemte imot.

– Det kan ikke være forsvarlig å flytte elevene til Botngård. Det må være grenser for hvor mange man kan pakke i ett bygg, sa Ole Graneng (Sp), som fremmet et forslag om at Fagerenget skole skulle opprettholdes som en 1.- til 7. skole.

– Synd

Konstituert rektor ved Fagerenget skole, Lisbeth Hellemsbakken, sier at hun forstår at store avgjørelser må tas med tanke på Bjugn kommunes økonomiske situasjon.

– Og nå blir Fagerenget lagt ned. Om det er den beste løsningen vet jeg ikke, men det er dét politikerne har gått for nå. Det er synd at barna ikke får ha en skole i nærmiljøet, sier Hellemsbakken.

– Vi vet alle at skolebygget ikke er i veldig bra stand. Men til tross for det, mener jeg at skolen med sin beliggenhet har mange muligheter for praktisk pedagogisk tilnærming, som ansatte og elever kommer til å savne når de starter i Botngård.

– Må tenke framover

Rektoren sier at nå som beslutningen er tatt, så vil skolen jobbe for å ha fokus på elevene og trygge dem med tanke på det som skal skje med overflytting til en større skole.

– Vi må tenke framover. Til tross for den triste nyheten, så fyller skolen 130 år i år. Det er et paradoks. Det har vi tenkt å markere, og det blir en heidundrende jubileumsmarkering 2. juni.

Den konstituerte rektoren er fast ansatt i Bjugn kommune.

– Jeg håper at jeg blir plassert på en av de andre skolene, sier Lisbeth Hellemsbakken.

Fra kommunestyret i dag, tirsdag. Foto: Siri W. Theodorsen
- Årsaken til at vi har lyttet til folk i Lysøysundet og beholdt skolen, er at vi har tatt oss råd til det. I fjor satt jeg og leitet etter penger til å bevare skolen, og fant det. Men i år finner vi ikke det, sa ordfører Ogne Undertun (Ap).