Statkraft og deres partnere vil betale 150 millioner kroner i erstatninger og kompensasjon til grunneiere og vertskommuner i utbyggingsfasen. Deretter skal det betales 20 millioner hvert år i driftsfasen, som er 25 år, skriver Adresseavisen, som først omtalte saken.

– Dette er regulert gjennom avtaler med grunneierne, som ble inngått i en tidlig fase i prosjektutviklingen mens Sarepta og SAE Vind sto bak. Hovedstrukturen er fortsatt ganske lik, sier kommunikasjonssjef for vindkraft i Statkraft, Torbjørn Steen, til Adressa.

Til sammen utgjør erstatningene og kompensasjonene 650 millioner, ifølge avisa.

Først imot

Grunneierne er organisert i grupper tilknyttet områdene rundt hver vindmøllepark. Asmund Slette fra Olden i Bjugn har områder som blir berørt av parken på Storheia. Dette blir på grensa mellom Åfjord og Bjugn.

– Jeg var først imot utbygginga, men nå ser jeg positivt på det. Vi som er grunneiere har fått våre interesser godt ivaretatt av utbyggerne. Men det aller viktigste er at dette bringer ny virksomhet og arbeidsplasser til Fosen. Det er mange positive sider av utbygginga. Disse synes jeg har blitt for dårlig belyst, sier Slette, til Fosna-Folket.

Grunneieren ønsker foreløpig ikke å si noe om erstatsningsbeløpet han vil motta.

11 milliarder

Det var tirsdag forrige uke at nyheten om at det blir vindkraftutbygging ble offentliggjort.

Prosjektet omfatter totalt seks vindparker, hvorav fire skal bygges i Åfjord-, Roan- og Bjugn kommune på Fosen. De to andre parkene bygges i Snillfjord og på Hitra. I tillegg skal Statnett anlegge en ny kraftlinje over Fosen og til Snillfjord som vil knytte de seks vindparkene sammen.

«Statkraft, TrønderEnergi og Nordic Wind Power DA går sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge. Omlag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1000 MW. Anleggsarbeidene starter i andre kvartal 2016 og alle parkene vil være ferdigstilt i 2020», meldte Statkraft i forbindelse med offentliggjøringen av utbyggingsplanene.

Tirsdag kveld var det folkemøte i Åfjord om vindkraftutbyggingen på Fosen. Etter at folkemøtet var ferdig, hadde berørte grunneiere og Statkraft et møte. Foto: Snorre Berg