Saken ble behandlet som en tilståelsesdom i Fosen tingrett. Siktede, en mann i slutten av tyveårene, møtte og ga en uforbeholden tilståelse.

Brøt opp porten med ATV

Siktede forklarte at han om kvelden 22.februar var hjemme hos en kamerat, der han tok ulike medikamenter som han hadde fått foreskrevet av legen.

Deretter dro han på en ATV og til museet der han brøt opp porten ved hjelp av kjøretøyet. Ved bruk av vinkelsliper greide han å ta seg inn til utstillingsrommet der våpnene befant seg.

- Deretter tok jeg med museumsgjenstandene tilbake til motorsykkelen og kjørte tilbake til porten. Da gikk det opp et lys for meg og jeg skjønte at jeg hadde gjort noe fryktelig galt, og jeg la fra meg våpnene og kjørte hjem, forklarte den siktede for retten.

Angret på det han hadde gjort

Siktede forklarte at han på daværende tidspunkt ikke var klar over at våpnene var funksjonsdyktige.

Etter at han hadde tatt våpnene ut av museet, la siktede våpnene fra seg bak et hus ved siden av porten til museet.

- Jeg angret på alt jeg hadde gjort, og begynte å bli redd for at det kunne komme noen, så jeg la dem fra meg bak skuret, forklarer han.

- En impulshandling

På spørsmål fra dommer om han vurderte å legge våpnene tilbake i museet, svarte siktede at han var redd for at det kunne komme folk siden det begynte å lysne.

Siktede forklarer at medisinene gjorde at han ikke greide å tenke helt klart, og at det var derfor han ikke innså hva han egentlig holdt på med før det hadde gått noe tid.

Handlingen var ikke planlagt, men en impulshandling, forklarte han for retten.

- Det var overhodet ikke planlagt. Jeg er sjokkert over meg selv, og ville aldri gjort dette uten å ha vært påvirket av medisinene, sier han.

Fikk en støkk i kroppen

Siktede forklarte at han dagen etter innbruddet skal ha blitt så skremt av hva han var i stand til å gjøre, at han kastet alle medisinene.

- De gjorde det veldig vanskelig å skille mellom riktig og galt, og det ble veldig intenst i hodet mitt. Det var først da jeg kom ut i frisk luft at jeg fikk en støkk i kroppen og snudde om, jeg fikk panikk og ville bare dra hjem.

Da det begynte å gå opp for siktede hva han hadde gjort, ringte han til en kamerat for å spørre hva han skulle gjøre, men kameraten ville ikke ha noe med dette å gjøre.

Ubetinget fengsel

Våpnene ble funnet på kvelden den 24. februar, og etter å ha vært i avhør ble siktede med politiet for å vise hvor han hadde gjemt våpnene. Han hadde gjemt dem fordi han ikke ønsket at noen andre skulle finne dem, og forklarer at han ikke hadde til hensikt å hente dem senere.

Siktede ga en uforbeholden tilståelse i retten. Riktigheten av tilståelsen ble etter rettens vurdering styrket av de øvrige opplysninger i saken, herunder rapport fra åstedet og det forhold at våpnene ble funnet etter at siktede hadde påvist hvor de lå.

Påtalemyndigheten foreslo at straffen settes til ubetinget fengsel i sju måneder. Retten la i formildende retning vekt på at siktede tilstod forholdene og kom frem til at straffen skulle settes til fengsel i seks måneder. Uten tilståelsen ville straffen etter rettens syn passende vært fengsel i åtte- til ni måneder.

Tok betenkningstid

Det som i størst grad preget fastsettelsen av straffen, var at dette gjelder tyveri av våpen. Retten viser til at den siktede hadde flere anledninger til å tre tilbake fra sin handling, og anser det som skjerpende at tyveriet ble gjennomført ved at siktede tok seg inn på et museum som for regionen er av stor kulturhistorisk verdi.

Dommen ble lest opp for domfelte, som deretter erklærte at han tok betenkningstid.

Her har politiet nettopp funnet våpnene i terrenget ved Austrått fort. Foto: Magnus Okstad