Frønes deltok i en delegasjon på 26 personer som har samband med norsk næringsmiddelproduksjon. Reisa kom i stand i regi av landbruksdepartementet. Sammen med Frønes var det folk fra Tine og Nortura samt representanter for småskalaproduksjon. De var invitert av departementet i samband med at en ønsker å nå en omsetning av lokalt produsert mat på 20 milliarder innen 2025.

Praksis

Kjøkkensjefen har tidligere markert seg med å lede et meget veldrevet kjøkken. I fjor høst fikk han besøk av kjendiskokken Inge Johnsen og landbruksdirektør Tore Bjørkli. De overrakte ham med en utmerkelse for kvaliteten på maten ved helsesenteret.

– Vi har et mål om å bruke en del lokale råvarer, men det er ikke alltid like enkelt i praksis, sier kokken.

Kokken karakteriserer oppholdet i Berlin som meget interessant.

Rundt bordet

En hel dag gikk med i ambassaden. Der var aktørene samlet rundt bordet med matministeren sjøl som ordstyrer. De fikk også være med på åpninga av den norske standen på messa.

– Det var stort for en skarve åfjording å få være med på, sier Frønes.

Han fikk ikke tid til å se så nøye på messa, men han fikk nok til å få et veldig godt inntrykk av den norske utstillinga.

– Jeg er stolt av den norske standen. Den var veldig rein og fin og hadde fokus på lokalproduserte råvarer. Maten i restauranten var kun basert på norskproduserte råstoffer. Enkelt og godt presentert. Dette var voldsomt bra. Det er Innovasjon Norge som står bak, sier åfjordskokken.

Fjord & fjell

Etter det Frønes kjenner til kostet standen rundt sju millioner kroner. En regner med at markedsføringseffekten er verdt minst det dobbelte.

Det ble kjørt videoer fra fjord til fjell og Norge ble presentert fra sine beste sider.

Frønes likte å knytte kontakter med likesinnede og han syntes han fikk god kontakt med dem han var sammen med. Han sier de fungerte godt som ei lita gruppe, og etter hvert syntes han ikke det var unaturlig å snakke med en annen, sjøl om denne var statsråd.

Anbud

Å sette bruken av lokalmat ut i praksis byr på vanskeligheter for Frønes. Blant annet skyldes det at de er med på fylkets anbud.

– Vi er litt bundet på hender og føtter, sier han.

Han mener det er for galt å bruke fisk som er pakket i Kina, når han fra helsesenteret ser fiskebiler med førsteklasses råvarer passere nede på fylkesvegen.

– Det blir litt feil når vi veit at de fra nabokommunen kan levere skreddersydde produkter, sier kjøkkensjefen.

Kvalitet

Om ikke all maten er produsert på Fosen, skulle Frønes i det minste ønske at den var produsert i Trøndelag.

– Spesielt på fiskerisida er det mye å gå på, sier han.

Med dagens system for innkjøp kan de risikere å få gulrot fra utlandet midt i høgsesongen for norske grønnsaker. Han mener norske grønnsaker holder høg kvalitet, og han vil gjerne bruke dem.

Sjølforsyning

Åfjordingen kommer sjøl fra gård. Der var han vant med at de i kjelleren hadde to binger med poteter. En som skulle brukes før jul og en annen som inneholdt poteter beregnet på lengre lagring. Det var i ei tid da tanken om sjølforsyning sto mye sterkere enn det gjør i dag, både lokalt og sentralt.

– Tenker vi oss framover i tid, vil det bli stadig viktigere å være sjølforsynt. Noe kan vi importere, men ikke alt. Importvernet er viktig, sier Frønes.

Frønes har inntrykk av at industrien bestemmer mye.

– Forbrukerne er kanskje litt lite kritiske til råvarene. Intensjonen til Åfjord kommune er å bruke lokale råvarer. Jeg ser at Rissa er rettet mot økologiske. I mine øyne er det mer hipt med kortreiste råvarer enn med økologiske, sier kokken.