Har fått erstatning etter barnedødsfallet i Vanvikan:

- Foreldrene er skuffet over beløpet

Faren og moren til gutten som døde i Vanvikan i november 2013, har nå fått erstatning for påkjenningen saken påførte dem.

Politiet rykket ut med store styrker da meldingen om dødsfallet kom i november 2013.  Foto: Alexander Killingberg

Nyheter

Foreldreparet var tidligere siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Saken mot dem ble henlagt i fjor.

Fikk betydelig lavere beløp

Både faren og moren krevde tidligere i år 700 000 kroner hver i erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

- De har nå fått erstatning. Beløpet er betydelig mindre enn hva de krevde, sier advokatfullmektig Ingvild Boe Hornburg ved advokatfirmaet Elden.

- Ikke økonomi til søksmål

Hun ønsker ikke å oppgi nøyaktig hvor mye foreldrene har fått i erstatning, men sier det er snakk om under 100 000 kroner.

- Det er riktig å si at det er noen titusen. Både far og mor satt noen dager i varetekt. Når saken senere ble henlagt, har de automatisk krav på erstatning for dagene i varetekt, og det har de fått. I tillegg har de fått et skjønnsmessig beløp for påkjenningen saken har påført dem. I Norge får man ikke store beløp for dette. Vi mente det i denne saken var grunnlag for å be om mer, men det fikk vi ikke gjennomslag for, sier Hornburg.

Hun opplyser at foreldrene må saksøke staten dersom de skal ha mulighet til å få mer erstatning.

- Det har verken far eller mor økonomi til å gjøre, forklarer Hornburg.

«Trist»

Det var i november 2013 at en 15 måneder gammel gutt ble funnet død i familiens hjem i Vanvikan i Leksvik kommune. Etter dødsfallet ble både mor og far siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Saken fikk stor omtale i både lokale-, regionale- og nasjonale medier. Verken den foreløpige eller den endelige obduksjonsrapporten klarte å fastslå årsaken til at gutten døde. Etter en ny runde med tilleggsutredninger, ble saken til slutt henlagt i november i fjor.

«Det at etterforskningen tok så lang tid er trist. Det å miste et barn er aldri enkelt. Og når du i tillegg blir siktet for å ha skyld i dødsfallet, så gir man litt opp. Vi er litt sparsomme for ord», skrev foreldreparet i en epost til Fosna-Folket etter henleggelsen i november i fjor.

- Hele livet er ødelagt

Advokatfullmektig Hornburg har nylig hatt kontakt med foreldreparet.

- De er skuffet over størrelsen på erstatningsbeløpet. De sier de har mistet venner, nettverk og at hele livet er ødelagt. De har det ikke bra, forteller hun.