Her redder Sasha og Xena sauene på land

To hunder av rasen Australsk Kelpie ble de store heltene i sauedramet i Osen fredag.

Her blir sauene tatt av strømmen.  Foto: Hans Petter Hestmo

Sauene sto fast på en kunstig opplagt jorddunge i flere timer fredag.  Foto: Hans Petter Hestmo

Saueier Hans Petter Hestmo.  Foto: Siri Wold Thedorsen

Nyheter

Det var på Hans Petter Hestmos gård på Åsegg i Osen at om lag 30 sauer ble tatt av den flomstore Steinsdalselva fredag morgen.

- Sauene har beitet på et ganske stort område. I natt har en del av dem valgt en lite smart vei tilbake til gården, forteller Hestmo.

Døde i fossen

Sauebonden var selv vitne til at cirka 30 sauer havnet i Steinsdalselva.

- Jeg så selv at flere sauer ble med vannmassene ned til Åseggfossen som ligger om lag 500 meter lenger ned. Der er det enorme krefter i sving, og sauene hadde ingen mulighet til å berge seg, forteller Hestmo.

Han anslår at om lag ni sauer trolig mistet livet i fossen. Hestmo tar forbehold om at flere sauer kan ha havnet i fossen, før han kom til stedet fredag morgen.

Reddet tre med traktor

Hestmo kjørte selv ut i vannmassene med traktor i håp om å berge noen av sauene.

- Jeg kjørte så langt at jeg nesten hadde vann opp til motoren. Da turte jeg ikke mer. Tre sauer svømte mot traktoren og tok seg opp i skuffa. Det er nærmest utrolig. Disse tre berget livet, forteller han.

Ytterliggere 18 sauer kom seg i land på en kunstig opplagt jorddunge. Der ble de stående utover fredagen, før Hestmo fikk organisert en redningsaksjon.

21 av 30 berget

Hans to hunder Sasha og Xena var sentrale i redningen av sauene. Hundene svømte ut til jorddungen. Der begynte kelpiene å jage sauene ut i vannmassene slik at de skulle svømme riktig vei inn til land. Som man kan se på videoen, valgte de fleste sauene den lengste veien inn til land, men strømmen i elva hadde da roet seg såpass at de kom seg velberget over på den andre siden.

- Det ble et relativt godt resultat til slutt. 21 av om lag 30 ser ut til å ha berget seg. Jeg skal ta inn sauene senere i kveld for å telle over ordentlig, forteller Hestmo.

Politiet skrev også om hendelsen på Twitter fredag. Brannvesenet kom også innom gården til Hestmo. Til slutt var det altså sauebondens to hunder som redder brorparten av de strandede sauene.

Takker for støtten

Hestmo ønsker å takke alle som støttet ham gjennom den tunge dagen.

- Politiet fikk ikke gjort så mye, men de var veldig støttende i en vanskelig situasjon. Jeg vil også takke det lokale brannvesenet og Mattilsynet. Begge ga råd om hva jeg burde gjøre og ikke. Vi var alle opptatt av ikke å sette menneskeliv i fare. Utpå ettermiddagen hadde vannstanden gått såpass ned og strømmen roet seg, slik at jeg turte å sende hundene ut i vannet. De gjorde en fabelaktig innsats. Den ene er bare 10 måneder gammel, og er ikke ferdig dressert en gang, sier bonden.

Han legger ikke skjul på at dagen har vært en tøff påkjenning.

- Det har vært en vanvittig tøff dag, sier Hestmo.